Kunstnerfamilien Tollefsen jobber på ulike felt innenfor kunst, kunsthåndverk og design og startet i 2005 Atelier Nøss i fjøset på familiens gård for å vise fram mangfoldet i arbeidene de laget.

– I bygda sier de kanskje at Tollefsen, de er sta, de holder ut. Men nå har det satt seg, folk kommer tilbake og besøket øker, sier Espen.

Turistvei-effekt

Han forteller at de i 2014 merket en markant økning i besøket.

– Vi tror det er markedsføringen av Nasjonal turistvei som slo inn, men også det at flere reiselivsaktører i Andøy er blitt mer etablert og at vi forteller om og anbefaler hverandre. Siden vi er små aktører i Andøy, så er vi ikke konkurrenter og kan snakke om hverandre til gjestene, sier Espen.

– Vi har de seneste årene merket at det er flere utenlandske turister innom hos oss, og jeg har inntrykk av at med mer aktivitet og tilbud i Andøy, så sier flere og flere at de kommer til Andøy for å besøke det og det stedet, sier Siri.

Tenker på vinteren

Med en av kunstnerfamiliens medlemmer fast bosatt på Nøss, så tenker de også på vintersesongen.

– Utstillingen fra i fjor sommer har stått oppe gjennom vinteren, slik at jeg har åpnet når folk har kommet innom, sier Siri.

– Vi har planer om å forsterke det, slik at folk kan besøke oss om vinteren og har blant annet oppgradert galleriet med mere lys, sier Espen.

En drøm

I løpet av de 12 årene siden åpningen, har de utvidet og hele den gamle fjøset er nå tatt i bruk til Atelier.

– Er stedet blitt slik dere så for dere da dere åpnet i 2005?

– Jeg drømte om muligheten for å utnytte husene som sto her. Jeg tenkte det første året at her skal det mye til for å få til noe mer, men mye på grunn av mor og fars jobbing, jevnt og trutt, for å pusse opp, så har det blitt realisert. Så har jeg og Siri kommet og tatt et skippertak innimellom, sier Espen.

Mye nytt

Årets sommerutstilling inneholder både nye og gamle arbeider fra de fire kunstnerne.

– Både far og Siri har nye ting, mens jeg blant annet har to bilder som er varianter av bilder jeg har levert til utsmykkingen av hurtigruteskipet «Nordkapp», sier Espen. Blant far Gunnars nye verker, er skulpturen «Samtale», som står ved innkjøringen til gårdstunet.

Jubileumsutstilling i Bodø

– Den er plassert ved bekken der damene møttes før i tiden, så her er det barndomsminner om de gode samtalene der som er materialisert, sier Espen. Han forteller at skulpturen er en del av en større jubileumsutstilling i Bodø til høsten.

– I den utstillingen skal seks eller syv andre kunstnere jobbe opp mot fars kunstnerskap gjennom 50 år, sier Espen, og legger til at utstillingen skal ut på vandring senere, blant annet til Kulturfabrikken på Sortland. Selv er han i sommer også representert på en stor gruppeutstilling for kirkeglasskunst i Frankrike.

– Kom innom

I Atelier Nøss finnes kunstverk i nær sagt alle prisklasser, fra enkle kort til store verk.

– Folk handler når de er her, men like viktig for min del er at det er mange som tar kontakt i ettertid av besøket og bestiller bilder. Flere har også ring to måneder etterpå og sagt at «nå har vi pusset opp en vegg og trenger et bilde». Så det gir også effekt på andre måter enn direkte salg. Jeg får oppdrag og Siri får spredd sin kunst, sier Espen. Begge de to kunstnersøsknene håper mange tar turen innom Atelier Nøss i løpet av sommeren.

– Vi har åpent til midten av august, så vi håper på masse besøk, sier Siri.