Hvalsafari har snart tangert fjoråret

Hos Hvalsafari AS på Andenes rapporterer de om økning i både antall kvalsafariturister og gjester på campingplassen de driver.

HVALSAFARI AS er Andøy og regionens største turistmagnet. Allerede nå med 1,5 måned igjen av sommersesongen nærmer de seg fjorårets besøkstall.  Foto: Tony Gulla Sivertsen

Andøy

– For Andenes camping har vi 10 til 20 prosent økning i antall gjester sammenlignet med fjoråret, sier han. Zanoni sier at årets kvalsafari-sesong er en drøm sammenlignet med 2015.

Kval nærmere land i år

– I fjor holdt kvalene til 23 nautiske mil utenfor Andenes og turene ble derfor i snitt rundt seks timer. I år har vi vært heldige og hatt mye kval i fjorden og turene er i snitt på tre timer. Det gjør at vi i år har kunnet kjøre fem til seks turer per dag, sier han.

12.000 til nå

Hos Hvalsafari AS regnes sommersesongen fra 1. mai til 30. september. I fjor hadde de cirka 13.000 passasjerer ute på kvalsafari i den perioden. Det karakteriserer Zanoni som et gjennomsnittsår.

–Siden 1. mai i år har vi hatt 12.000 passasjerer ute på havet, og er vi heldig med været så tangerer vi fjoråret i løpet av fire til fem dager, sier Zanoni. Han forteller at de registrerer flere nordmenn og italienere i år sammenlignet med tidligere år. Også franskmenn, spanjoler og nederlendere er store kvalsafari-nasjoner.

– Men fortsatt er tyskerne i flertall, sier Zanoni.

Større ferge

Skal Andøy vokse som reisemål, har Zanoni et råd til fylkespolitikerne som nå skal planlegge fremtidig drift og anbud på fergeruten over Andfjorden.

– Jeg håper fylkeskommunen øker fergekapasiteten, både når det gjelder størrelse på ferga, slik at vi slipper at hundrevis av biler ikke kommer med, og lengden på sesongen. Men skal sesongen utvides, så må det kommuniseres ut i god tid, gjerne ett til to år før, slik at vi får formidlet det videre til turoperatørene som planlegger turer hit. Det nytter ikke å komme med dette et par måneder før sesongstart, for da er årets turer allerede ferdig planlagt, sier Zanoni.