– Det er nå det gjelder

Hilde Flobergseter i Bevar Andøya Flystasjon sier det er nå det gjelder. – Vi har fått inn to tredjedeler av det vi trenger, og ber derfor både enkeltpersoner og bedrifter i hele Vesterålen bidra til denne viktige aksjonen for samfunnet vårt, sier hun. Tirsdag pryder 1500 andværinger aksjonens nest siste VG-annonse.

– Det er nå det gjelder. Avgjørelsen nærmer seg. Så vi ber alle bedriftsledere og enkeltpersoner om å bidra. Alle bidrag teller, men det er viktig vi får inn midler til å sluttføre aksjonens planlagte aktiviteter inn mot Stortinget og prosessen der, sier Rikke Hansen, Kenneth Pettersen og Hilde Flobergseter i «Bevar Andøya flystasjon».   Foto: Alf Ragnar Olsen

Andøy

Vi er inne i ei viktig uke for Andøy og Vesterålen. Onsdag avholder Stortinges Utenriks- og forsvarskomité høring om langtidsplanen for forsvaret, hvor Andøya flystasjon er foreslått lagt ned.

I ukene som har gått siden regjeringens nedleggingsforslag ble lagt frem, har aksjonen «Bevar Andøya flystasjon» jobbet på spreng. I mangel på oppmerksomhet i riksmediene har de blant annet gått til innkjøp av en reklamekampanje bestående av 10 helsiders annonser i VG.

Tirsdag kommer den nest siste annonsen på trykk, og er en mosaikk satt sammen av innsendte bilder av 1500 andværinger. Øystein Lunde Ingvaldsen, med hjelp fra Rachel Jacobsen og Roy Samuelsen, har satt sammen mosaikken, som etterfølges av en tekst som henvender seg til stortingspolitikerne.     

– Rørende engasjement

Slike stunt koster, og Hilde Flobergseter sier hun blir rørt av det engasjementet og den støtten aksjonen «Bevar Andøya flystasjon» har møtt de siste ukene. 

– Rundt 230 enkeltpersoner og 20 bedrifter har så langt gitt pengestøtte til dette viktige arbeidet for å bringe fram riktig informasjon til Stortinget, og vi har signaler om støtte fra flere, sier hun.

Hun forteller at det er folk og bedrifter i Andøy og Sortland som dominerer når det gjelder støtten.

– Det er ikke overraskende siden andværingene er viktige kunder i regionsenterets næringsliv og butikker. Det har vi fått klare tilbakemeldinger på, og det er kjempepositivt at så mange sortlandsbedrifter har støttet aksjonen allerede. Men vi trenger noe mer støtte for å komme i mål, sier Flobergseter. 

– Ellers vil jeg understreke at vi også har mange støttespillere rundt om i vesterålsregionen og landet for øvrig. Både når det gjelder enkeltpersoner og bedrifter.

– Vi nærmer oss målet

På tre uker har aksjonen samlet inn 330.000 kroner.

– I dette tallet ligger også inntektene fra t-skjortesalget. Det er et fantastisk resultat – men vi er ikke helt i mål enda. Vi har et budsjett på 450.000 kroner for å få utrettet de aktivitetene som er planlagt i de viktige dagene fremover. Nå er tida inne for en sluttspurt. Det er viktig at flest mulig bidrar. Hvis 1.000 andværinger gir 100 kroner hver, så er vi nesten i mål, sier hun.

Flobergseter understreker at alle bidrag teller, også moralsk støtte.

– Vi forstår at ikke alle har evne eller mulighet til å gi. Hver krone teller. Når en minstepensjonist skriver at hun gir oss 100 kroner selv om hun egentlig ikke har råd til det, men hun synes det er viktig å bidra – så gjør det meg veldig rørt. Saken er at det er det gjelder. Vi nærmer oss avgjørelsens time, og det er nå støtten trengs til aktiviteter som kan påvirke og informere, gjentar Hilde.

Hun understreker at kontoen følges nøye, og at de vil stanse innbetalinger når budsjettet er nådd.

– Vi har ingen interesse om å samle inn mer penger enn vi trenger. Men det er viktig at de planlagte arrangementene blir gjennomført, og jeg håper og tror vi skal klare det, smiler hun.

T-skjortene går unna

De røde «Bevar Andøya flystasjon»-skjortene gikk unna i godværet, da aksjonen sto på stand på Andenes i forrige uke.

– Jeg synes aksjonskomiteen gjør en fantastisk jobb, og at det er viktig å vise sin støtte til saken. Det er så imponerende det komiteen har gjort at det er helt utrolig! sier den utflytta Dverberg-damen Lillian Pecori – som bor i Svolvær og pendler til jobb i Andøy.

Hilde Karlsen forteller at hun har kjøpt skjorter til de ansatte i Myrulla Barnehage, og Kenneth Pettersen kan opplyse at flere bedrifter har gjort lignende ting.

– Blant annet Andøy Sport, som også har spandert skjorter på sine ansatte. Det er en flott måte å vise sin støtte på, og vi oppfordrer andre til å gjøre det samme, sier Pettersen.

Børje Edvardsen er innom for å kjøpe skjorte til datteren Kaja. 

– En fin måte å vise sin støtte til saken på, både for liten og stor, slår han fast.