Andøya Spacecenter i Guinness rekordbok

Rakett skutt opp fra Andøya Spacecenter i fjor tatt inn i Guinness rekordbok som den raketten i verden med flest rakettmotorer fyrt av i løpet av en flight.
Andøy

I samarbeid med NASA sin Wallops Flight Facility i Virginia ble raketten skutt opp 16. september i fjor.  Den satte da verdensrekord for flest rakettmotorer fyrt av i løpet av en enkel oppskyting. Dette melder NASA på sine nettsider.

Tre raketter

Eksperimentet heter "Charged Aerosol Release Experiment II" elle CARE II studerte effekten av støvplasmas påvirkning i memosfæren.

Tre raketter ble brukt under oppskytingen fra Andøya, fire andre raketter var såkalte spimotorer som er med på å sørge for at raketten ikke kommer ut av kurs mens 37 andre raketter sto for eksosskyen under flighten.

-Enorm innsats

Phil Eberspeaker som er såkalt Office Chief for rakettprogrammet sier til NASA at det å komme i Guinness rekordbok er "Icing on the cake" for teamet bak oppskytingen.

- Å utføre oppskytingen som planlagt krevde en enorm innsats og planlegging fra alle som var involvert, sier han.

NASA sine raketter fra "Sounding Rocket Program" er brukt i oppskytninger fra Wallops Virginia, Poker Flats i Alaske, White Sands i New Mexico, Esrange i Sverige og  sist men ikke minst altså Andøya.

- Artig kuriositet

Leder for ballong- og rakettavdelingen ved Andøya Spacecenter, Kjell Bøen, synes det er svært hyggelig at spacesenteret har havnet i Guinness rekordbok.

- For oss er det en artig kuriositet å være med på dette her, sier han til VOL.

- Om det vil gi oss noen videre publisitet ut over at vi står oppført i rekordboken, er vanskelig å si, fortsetter han.

Planla ikke rekord

På spørsmål om intensjonen var å sette rekord, understreker Bøen at det slett ikke var tilfellet.

- Nei, det var aldri noe mål å komme i Guinness rekordbok. Målet var å gjennomføre prosjektet på en god måte. Selve oppskytingen var teknisk spesielt og det er også et prosjekt som ingen har gjort før. Vi ble etter hvert kontaktet av NASA for å høre om vi var interessert i at rekorden skulle registreres i boka, sier Bøen, og legger til at de fortsatt ikke har hatt tid til noen markering.

- Rekorden ble nylig registrert og vi har knapt fått tilbake alle fra ferie, så dette er ganske ferskt, slår Bøen fast.