«Flyktningmillionene» som Andøy kommune i årevis har brukt til å saldere budsjettet har sin pris. Nå avdekker tilsyn fra fylkesmannen at kommunen verken har heltidsintroduksjonsprogram for bosatte flyktninger eller individuelle planer som skal gjøre hver enkelt rustet til å klare seg selv.

Allerede i 2011 skrev Andøyposten om frustrerte flyktninger som etterlyste mer norskopplæring for å bli rustet til arbeidslivet etter avsluttet introduksjonsprogram.Nå avdekker en tilsynsrapport fra fylkesmannen datert 23. september at Andøy kommune ikke etterlever kravene som stilles i introduksjonsloven om at hver deltaker i introduksjonsprogrammet skal ha individuelle planer. Manglene handler om at den individuelle planen ikke fastsettes ved enkeltvedtak. Dette innebærer at hver bosatt flyktning som begynner på introduksjonsprogrammet verken får en individuelt tilpasset plan eller at norskopplæringen er integrert i planen. Hver enkelts progresjon i norsk og samfunnsopplæringen blir derfor heller ikke evaluert jevnlig, slik at endringer kan tilpasses etter behov. I forbindelse med tilsynet oppdaget fylkesmannen at Andøy kommune heller ikke har helårig introduksjonsprogram, slik loven krever.

Klar over lovbrudd

Flyktningkonsulent Lena Spjelkavik sier til Andøyposten at avvikene i tilsynet ikke er overraskende.

– Vi er klar over at vi bryter introduksjonsloven når vi ikke har heltidsprogram (37,5 timer per uke). Allerede i mars fikk flyktningtjenesten tilført to koordinatorstillinger for å øke programmet fra to tredjedeler til heltid. Vi kom ikke i mål med det, og innser at vi trenger flere stillinger, sier Spjelkavik.

Forslaget er da at Voksenopplæringa (VO) tar ansvar for hele introduksjonsprogrammet. Da trenger VO to stillinger til.

– For å klare kravet om individuelle planer for hver enkelt deltaker på introduksjonsprogrammet, så må vi ansette to programrådgivere til, forklarer Spjelkavik.

Saken var oppe under budsjettreguleringen i kommunestyret i forrige uke, og da fikk Flyktningtjenesten (FT) tilført en ekstra stilling, og Voksenopplæringa en.

Optimistisk konsulent

– Det stemmer at vi ikke fikk det vi ønsket for å oppfylle lovens krav, men punkt tre i vedtaket som ble fremmet av politikerne, heter at rådmannen umiddelbart samordner mellom VO og FT hvilke ytterligere tiltak som må tilføres for at introduksjonsprogrammet skal oppfylle lovkrav og lukke avvikene. Dette gjør at vi har tro på at vi skal komme i mål, sier Spjelkavik fornøyd.

De har nå akkurat begynt på et svar til fylkesmannen på hvordan avvikene skal lukkes.

Klare for samfunnet

– Dette handler om å gjøre våre nye innbyggere klare for videre skolegang eller jobb etter endt introduksjonsprogram. Vi synes hele prosessen med tilsynet fra fylkesmannen har vært utelukkende positiv, selv om det selvsagt er alvorlig at Andøy kommune bryter loven. Det positive er at vi har fått synliggjort hvilke mangler flyktningtjenesten har, sier Spjelkavik, som minner om at alt henger sammen med alt.

– Vi må bruke tilstrekkelig med ressurser for å gjøre flyktningene rustet til å møte samfunnet. Vi er på rett vei, selv om vi ikke er der vi skal være, men vi skal komme dit, understreker hun. Selv ble hun ansatt som miljøterapeut i januar 2015, og overtok som flyktningkonsulent i august samme år.

– Den gangen var vi to og et halvt årsverk, og nå er vi fem og et halvt. Vi er en flyktingskonsulent, en miljøterapeut, en miljøarbeider, to koordinatorer, halv kontorstilling. Vi er på vei til å bli ytterligere to til, sier Spjelkavik. Den stillingen som nå er lyst ut som programkoordinator har ført til masse kompetente søkere med mye erfaring, så Spjelkavik ser lyst på framtida.

– Flyktningtjenesten i Andøy har fått godt rykte på seg, så dette er utrolig artig, avslutter Spjelkavik.

Foto: Mette Helene Berger-Amundsen