Latteren stilnet ikke

Standupkomiker Terje Sporsem kan umulig være i tvil om at det nye showet hans om verdensreligioner kommer til å bli en gedigen lattersuksess etter testen på andværingene som trengte oppmuntring i skjebnetimene foran avgjørelsen om Andøya flystasjon.

Testshow på Hisnakul.

Andøy

Andværingene fikk være prøvekaniner på standupkomiker Terje Sporsem sitt nye show om religioner som har premiere på Oslo Nye i januar.

Klikk på videosnutten for å føle på stemningen.

Etter latteren å dømme kommer det til å bli en gedigen suksess. Den fullsatte salen med 175 andværinger lo fra han viste seg på scenen og gjennom alle poengene, der han harselerte med både Moses, Abraham, Gud, Satan, Profetens Ummah, Dalai Lama og mange store religiøse mennesker fra dagens samfunn. Alt lot til å falle i god jord hos det takknemlig publikummet, som tydelig trengte et lite avbrekk i skjebnetimene foran avgjørelsen om Andøya flystasjon.

Komikeren var også god på å trekke inn lokale poenger, og det fenget nok vel så bra som de store ting.

Sporsem sparket både til forsvarsministeren og Evenes. Han var også flink til å ta publikummet på pulsen og improvisere med dem som stakk seg ut litt. Eksempelvis lokalavisens multitasking som åpenbart forstyrret både showet hans og publikum, og hun som måtte på toalettet og hørtes hun som hun hadde tenkt å invadere Russland, fordi hun bråkte slik med et eller annet hun hadde hengt på beina sine. Også han på første benk som kjedet seg litt, og forlangte å få servert en øl under showet.

Les også: Stasjonsmesteren

Superlativer

Tone Dahler og Katrine Edvardsen var blant det lattermilde publikummet som boblet over av superlativer om forestillingen.

– Han var så flink til å plukke opp ting fra salen mens showet går. Vi likte spontaniteten. Samtidig er vi imponert over kunnskapen hans om temaet religioner. Det får deg jo til å tenke litt. En undervisning for oss på en måte, sier duoen.

Begge er enige om at de trengte en forløsende stund og å få gå ut og flire i disse tider.

Også Margit Strand Bøen og hennes vennegjeng var fornøyd.

– Dette trengte vi. Det er artig å flire i disse tider, også for vi godt voksne, sier hun.

Stein Andreassen stemmer i, og han var særlig fornøyd med komikerens harselering med Andøypostens arbeidsmetoder.

Les også: Komiker med empati

Glad kompisgjeng

Talsmann Per Kristian Spjelkavik Elvan som var talsmann for kompisgjengen på 12 som arrangerte standupshowet er mektig fornøyd.

– Vi presset inn 175 stykker. Det ble utsolgt med en gang og det var kjempeartig. Vi spurte Terje hva han syntes, og han var veldig fornøyd, sier Elvan.

Sporsem var spent selv, og er i en prosess der han bytter ut litt materiale og ønsker å vite hva som fungerer.

– Det virket som det gikk heim hos våre publikummere i alle fall. Vi fikk mange tilbakemeldinger fra folk som var «kjempehappy», og som håpet på mer standup fra oss, sier han, som legger til at dette har fristet til gjentakelse.

– Det virker som folk i Andøy liker sjangeren og har lyst til å gå på standupshow. Det er bare synd at de venter til siste liten, og også klarte å holde oss i spenning, flirer han.

Elvan har merket seg at folk særlig likte at han gikk litt utenfor rammen av det som temaet var.

– Han tok med litt om Evenes og litt om forsvarsministeren.

Vi sa at han kunne være litt obs på at det med flystasjonen var et litt sensitivt tema, så han burde være litt forsiktig, men han klarte det bra. Jeg tror folk trengte å komme ut og flire litt, avslutter han.

Favoritter

Sporsem sier at det er to og en halv måned til premiere, og at opptaket på Hisnakul ble tatt opp, slik at han kan finne ut hva lo folk av, og hvorforde ikke lo.

– Fok må ikke bli overrasket dersom showet blir annerledes neste gang. Vesterålen går nå opp som en av mine favoritter til gjenvisitt etter dette showet. Etter premièren i Oslo, drar vi ut på turné, og det kan hende at vi skal ha show på Hurtigrutens hus på Stokmarknes. Showet blir mer multimedia med skjermer og slikt neste gang. Det var mange ting jeg ikke gjorde på Hisnakull, sier han.

Sporsem har brukt to år på å studere religioner.

– Det var utrolig gøy å reise opp til Andenes. Temaet er litt tungt, samtidig som det er mange gode poenger som det er verdt å tenke litt over. Publikummet på Andenes var herlig, sier han.

Andøy var det andre testhowet han hadde, og nå blir det 20 testshow til fram til premièren 27. januar.

– Dette er en tematikk som er veldig viktig. Jeg har levd og åndet for religion i to år nå, og kona begynner å bli litt lei, flirer Sporsem, som legger til at han planlegger å fremføre showet i et og et halvt år fremover.