Fylkesrådet bevilger penger til Romskipet Aurora

Får 3,5 millioner for å reise til Mars

NAROM får 3,5 millioner kroner fra Nordland fylkeskommune for å utvikle en virtuell reise til Mars i Romskipet Aurora. – Det er en flott julegave, sier Arne Hjalmar Hansen i NAROM.

BEVILGER Fylkesråd for næring Mona Fagerås besøkte Andøy i juni i forbindelse med åpningen av et e-læringsprogram. Nå bevilger hun 3,5 millioner kroner til videreutvikling av Romskipet Aurora. Fagerås besøker Andøy onsdag 21. desember.  Foto: Mette-Helene Berger Amundsen

JULEGAVE – Dette er en flott julegave og gjør at vi kan fornye Romskipet Aurora, sier Arne Hjalmar Hansen i Narom.  Foto: Tony Gulla Sivertsen

MARS Nicolai fra Risøyhamn skole og Theya fra Bleik montessoriskole er klare til å ta Romskipet Aurora ut på en ny ferd inn i nordlyset. I 2018 eller 2019 kan man også reise med det virtuelle romskipet til Mars.  Foto: Tony Gulla Sivertsen

Andøy

Nasjonalt senter for romrelatert opplæring (NAROM) er et datterselskap av Andøya Space Center i Oksebåsen på Andøya. I april 2014 åpnet statsminister Erna Solberg lærings- og opplevelsessenteret Romskipet Aurora, som nå skal videreutvikles.


Mars

– Vi skal bruke 6 millioner kroner på å utvikle en virtuell reise til Mars, som skal lanseres i 2018 eller 2019. Det er flere årsaker til at vi velger mars. Det ene er at det er nordlys på mars. Det andre er at Norge skal til mars i 2020 med georadaren «Rimfax». Den er en del av NASAs rover-ekspedisjon til Mars, sier Hansen.

Han sier at det kanskje må gjøres noen fysiske tilpasninger i romskipet, men at det meste går til programmering og det som vises på skjermene til deltakerne.

– Dette skal ikke erstatte det oppdraget vi har, men komme i tillegg, sier Hansen.

– Kjempeglad

Han sier at bevilgningen fra Nordland fylkeskommune nå gir NAROM muligheten til å videreutvikle romskipet.

– Vi har i dag et oppdrag som er en reise inn i Nordlyset. Nå får vi et oppdrag til. Uten at vi klarer å fornye romskipet klarer vi ikke å nå besøksmålene vi har, så dette er avgjørende for fremtiden. Vi er kjempeglad for bevilgningen som er en flott julegave, sier Hansen.

Han opplyser at Romskipet Aurora har hatt rundt 7.000 besøkende i år.

Andøy-besøk

Fylkesråd for næring Mona Fagerås (SV) kommer til Andøya onsdag 21. desember, for å ha omstillingsmøte med politikerne i Andøy. Hun vil da også ta turen innom NAROM for å markere bevilgningen.

– Jeg besøkte NAROM i forbindelse med åpningen av e-læringsprogrammet Andøya mission kontroll. Dette blir bra og er med å sette Andøy på kartet. Vi har gitt støtte til NAROM før og ønsker å følge dette opp og videreutvikle det. Dette er ikke en bevilgning som er knyttet til omstillingsarbeidet Andøy nå skal inn i, sier Fagerås.

Vedtak

Fylkesrådet i Nordland gjorde sitt vedtak om bevilgningen 13. desember.

– Fylkesråden mener for øvrig det er viktig at fylkeskommunen støtter opp om den virksomheten og de kompetansearbeidsplassene som er ved NAROM. Den romrelaterte aktiviteten som foregår ved NAROM er av stor betydning både regionalt, nasjonalt og internasjonalt, heter det i vedtaket.