Hvalsafariaktørene strålende fornøyde:

– Vi har gjennomført flere vellykkede turer

Safariaktørene skal levere opplevelsene turistene har kommet for å få – og selskapene legger ikke skjul på at værforholdene har skapt utfordringer.

FANTASTISK: – Det er fantastisk vakkert her oppe, og besøket i Andøy har vært helt briljant. Opplegget som Hvalsafari har ordnet har vært perfekt. Fra nordlysturene til hotell Andrikken, og det fortjener de ros for, smilte Luisa Aroasio og Nunzia Magnano fra Italia – sammen med en like fornøyd Daniele Zanoni fra Hvalsafari. (Foto: Alf Ragnar Olsen) 

SNORKLING: – Det er stor pågang av turister fra store deler av verden, og mange ønsker å snorkle med kvalen. Det er eksotisk noe få steder kan tilby, sier Rolf Malnes hos Lofoten Opplevelser. (Foto: Alf Ragnar Olsen) 

FORNØYDE: De kom for å se kval, fikk flotte nordlyskvelder som bonus, og dro ut med både Hvalsafari og SeaSafari – familien til Inga og Frank van der Heijden fra Nederland. (Foto: Marten Bril, SeaSafari Andenes)  Foto: Marten Bril

DYKTIGE: – Vi har hatt en drømmetur så langt, og gleder oss veldig til å se kval utenfor Andenes. Vi er også imponert over hvor dyktige aktørene her oppe er på service. Det har vært imponerende bra, sa Horst van Swaemem, Sahra og Mihaela Trifoi. (Foto: Alf Ragnar Olsen) 

SAMARBEID: – Vi hos «Huset på yttersida» tilbyr ørnesafari og fotokurs til våre gjester, og samarbeider med SeaSafari Andenes om kvalsafari. Det er veldig populært, sier Ian Robbins (i blå jakke) – sammen med fornøyde gjester fra Tyskland, Frankrike, Sveits og England. (Foto: Alf Ragnar Olsen) 

Andøy

Hvalsafari var forleden ute med full båt, og Daniele Zanoni, som er salgs- og logistikkansvarlig, sier det nå er full fart fremover.


- Vi må jobbe mer dynamisk nå enn tidligere

Reiselivssjef i Vesterålen Astrid Berthinussen opplyser at de må jobbe langt mer dynamisk enn tidligere i sin markedsføring.

– Vi har gjennomført flere vellykkede turer, og er i gang. Været kan vi ikke gjøre noe med, men vi får håpe vinden stilner. Nå har vi store grupper fra Italia her, og turene tidlig denne uka var fantastisk bra, smiler Zanoni. Han ser stort potensial til mer vekst.

– Absolutt. Vi har noen dager i januar der vi benytter begge båtene, men vi har ledig kapasitet. At turistene er veldig fornøyde med totalpakken de får i Andøy er viktig. Tilbakemeldingene har vært veldig gode, sier Zanoni. At spekkhoggerne er sent inne i år, er ikke noe problem for Hvalsafari AS.

– Det er spermkvalen vi lover å vise gjestene våre, så spekkhoggere, finnkval og knølkval er ren bonus. Spermkvalen har vi hele året, og vi vil også jobbe konkret for å trekke flere turister hit i skuldersesongene – i mai, september, oktober, sier Zanoni.

Agostino Marano fra Napoli roser både Hvalsafari og vertskapet hos Andrikken.

– Det har vært fantastisk. Nordlyset forleden var magisk, vi bor godt, og alt har vært perfekt. En drømmeferie, smiler han.


- Beste vinter noensinne, men vi har fortsatt større potensial

Espen Jacobsen ved Sortland hotell kan fortelle om en eksplosjon av vinterturister til Vesterålen, men fortsatt har man en lang vei å gå.

Seasafari har styrket flåten

Hos Seasafari Andenes har man styrket flåten – og forleden ble den fjerde båten hentet hjem fra Harstad.

– Med alle fire båtene i drift kan vi ta 48 personer ut på havet samtidig. Men det er sjelden behov for det, og den fjerde båten vil i realiteten være en reservebåt, sier Gunnar Jan Olsen.

– Båtene krever jevnlig vedlikehold og ettersyn, og nå får vi bedre forhold for å ivareta det – uten å måtte jobbe nattetid, sier Marten Bril.

– Samtidig styrker dette oss veldig. I toppene av sesongen kan vi gå to turer og da ta ut opptil 96 personer. Det er positivt, og interessen er voldsom, sier Bril.

Plassjef ved Vesterålen Kysthotell Tone Lise Steffensen:

- De første vinterturistene på plass

Tone Lise Steffensen, plassjef på Vesterålen Kysthotell, sier at de foreløpig har hatt en gruppe vinterturister på 25 stykker. De har vært særdeles heldig med været denne uka, med opphold, snø og masse nordlys.

Sikre fornøyde turister

Forleden sendte en småbarnsfamilie til Hvalsafari AS.

– Deres minstemann var for liten til å delta på våre båter, og i tillegg var været ikke det beste. De kom for øvrig tilbake neste dag for å bli med oss, etter å ha ordnet barnevakt. De skrøt av begge opplevelsene – og understreket at de var helt forskjellige fra de ulike båttypene. Det er jo dette som er vår jobb – å sikre at turistene reiser fornøyde fra Andøy, uansett hvilke aktører de velger å benytte, smiler Bril.

– Pågangen er voldsom, men været har ikke vært på vår side. I fjor hadde vi en værmessig drømmesesong, med kun 2–3 kansellerte turer. Så langt i år har vi kansellert over ti fulle båter, og jeg kan ikke huske en så langvarig uværsperiode med mye vind i løpet av mine fem år her. Men forhåpentlig retter det seg snart, smiler Marten Bril.


Pangstart på vintertusimen i Andøy

Alt ligger til rette for en rekordvinter-sesong for turistnæringen i Andøy.

– Mange vil snorkle

Rolf Malnes hos Lofoten Opplevelser slår fast at spekkhoggerne foreløpig har latt vente på seg.

– Men de kan dukke opp når som helst, og vi har uansett hatt fine turer med spermkval. Det er voldsomt stor pågang, og en ting som lokker veldig mange er muligheten til å snorkle med kval. Det er noe de ikke har muligheten til så mange andre steder, sier Malnes.

– At det har vært mye og flott nordlys i denne uværsperioden har vært en stor bonus. Vi har kjørt nordlysturer for våre grupper og gitt opplæring i nordlysfotografering – og gjestene er veldig fornøyde, sier Malnes.