Andøy krever statlig oppmerksomhet

Andenes (NTB-Jan-Morten Bjørnbakk): Andøy-ordfører Jonni Solsvik (H) har ikke gitt opp alt håp om å redde flystasjonen. Han vil kreve langsiktig statlig engasjement når han møter to statsråder mandag.

AVGJØRENDE: – Året vi setter strek for, ble mildt sagt spesielt, og det medfører også at 2017 blir et svært avgjørende år for Andøysamfunnet. Når det er sagt, er jeg optimist, sier ordfører Jonni Solsvik. (Foto: Alf Ragnar Olsen) 

Andøy

Finansminister Siv Jensen (Frp) og fiskeriminister Per Sandberg (Frp) har også med seg statssekretær Øystein Bø (H) fra Forsvarsdepartementet på sin snarvisitt til kommunen som rammes hardest av forsvarsforliket mellom regjeringspartiene og Arbeiderpartiet i fjor høst.

Dersom den militære flystasjonen stenges, vil 300 personer eller nær 20 prosent av de sysselsatte i kommunen miste jobben.

– På litt lengre sikt ligger vi an til å miste rundt 1.000 av kommunens 5.000 innbyggere. Min fremste oppgave som kommunens eneste fulltidspolitiker er å jobbe for å unngå en samfunnsdepresjon, sier Solsvik foran møtet mandag ettermiddag.

Siv Jensen og Per Sandberg på snarvisitt

Frp-topper til Andøy

Halvar Rønneberg i Andøy Frp sier de en tid har bedt partiledelsen prioritere et Andøy-besøk. – Når de nå kommer vil vi stille klare krav til dem, sier Rønneberg. I tillegg til Frp-statsrådene Siv Jensen og Per Sandberg deltar statssekretær Øystein Bø (H) fra Forsvarsdepartementet.

Vil ha olje- og miljøvernbase

Rett før jul satte regjeringen av 5 millioner kroner til omstillingsarbeid i Andøy. Da stortingsflertallet gikk inn for å legge ned flybasen som huser dagens Orion-fly, til fordel for Evenes, ble også regjeringen pålagt å gi såkalte «særlige virkemidler» til Andøy-samfunnet.

– Det innebærer mye mer enn et ordinært omstillingsprogram. Staten må bruke sine muligheter til å gjøre noe. Det kan de gjøre mot virksomheten på Andøy Space Center. De kan framskynde infrastrukturtiltak som kan skape lønnsomme arbeidsplasser. Og de kan benytte denne muligheten til å lokalisere den kommende olje- og miljøvernbevegelsen i Lofoten og Vesterålen til Andenes, sier ordføreren til NTB.

Han melder dermed Andenes tungt på i kampen med blant andre Fiskebøl om å bli vertskap for prosjektet som regjeringen ikke har klart å realisere tre og et halvt år etter at det ble skrevet inn i Sundvollen-erklæringen.

– Staten kan gjøre dette i form av et politisk vedtak og gi oss en skikkelig vitamininnsprøytning, sier Andøy-ordføreren.

Ordfører Jonni Solsvik foran årsskiftet:

– 2017 blir et avgjørende år

Ordfører Jonni Solsvik sier året som ligger foran oss vil bli et skjebneår for Andøy. – Vi må mange generasjoner tilbake i tid for å finne utfordringer av dette kaliberet, om det er noe som kan måle seg, sier Solsvik – som tross dette er optimist.

Tror de vil lytte

Han understreker at kommunen uansett burde være godt kvalifisert for olje- og miljøvernsenter uavhengig av om flystasjonen legges ned eller ikke.

– Jeg vil utfordre Siv Jensen og Per Sandberg når det gjelder olje- og miljøvernsenteret. Jeg forventer selvsagt ikke at de ansvarlige statsrådene vil svare at det blir slik. Men jeg er sikker på at de vil lytte, og at vi skal evne å få formidlet et klart og tydelig budskap om at vi har forventninger, sier Jonni Solsvik til NTB. (©NTB)