Mange var samlet i Klæva i forrige uke, der spekkhuggere forsynte seg av silda som samlet seg i Spannabukta, og det triste synet av en livløs spekkhugger-kalv gjorde inntrykk.

Forskerne i Norwegian Orca Survey (NOS) tok hånd om kadaveret, for om mulig å fastslå dødsårsaken. Doktorgradstipendiat Eve Jourdain og Richard Karoliussen i NOS understreker at dette er ledd i forskningsarbeidet.

– Det var ikke tilfeldig at vi dro avgårde med spekkhuggeren, for å si det sånn. Tvert i mot. Vi driver målrettet og grundig forskning på den lokale spekkhuggerbestanden, forklarer de to.

– Det var fantastisk at spekkhuggerne kom så nær stranda, og det var en herlig stemning der borte. Godt å se at det vakre møtet med dyrelivet i havet gjorde sånt inntrykk på folk, sier Eve Jourdain.

Obdusert

Fredag kveld ble kalven obdusert. Obduksjonen ble ledet av veterinærene Anja Reckendorf og Wouter Pieters, med bistand fra Eve Jourdain, Richard Karoliussen, Rob Lott, Sara Privitera og Steve Truluck.

– Vi er her på ferie for å se spekkhuggere, og har hatt noen fantastiske opplevelser. Når vi hørte om funnet, ville vi gjerne bidra, smiler Anja Reckendorf - som arbeider ved det tyske instituttet som gjør analyser av døde kval langs kysten der.

Nyfødt

– Denne kalven er ganske nyfødt. Så liten at den kunne vært dødfødt, men har vært i live. Det viser blødningene på overflaten, forklarer Anja Reckendorf.

– Jeg ville selvsagt helst sett den i live, men dette er også naturens gang, sier Wouter Pieters. Eve Jourdain sier obduksjonen ble utrolig givende og lærerik.

– Ja, vi har i lang tid undersøkt kadavere, for prøvetaking og analyse av dødsårsak. Vi planla å reise til England for å få kompetanse på slikt, men det er kostbart. Med denne steg for steg-obduksjonen, der vi gjorde opptak underveis - har vi kunnskapen som skal til for å ta fremtidige prøver selv.

– Kalven døde som følge av at den strandet. Det viser blødningene på overflaten, forklarer Eve Jourdain.