Fiskebutikkeier Elsa Åsvang er glad for å være klar til å åpne dørene til «Elsas sjømat».

– Vi har nå fått det endelige klarsignalet fra Mattilsynet. Alt utstyr og maskiner er på plass, så nå mangler vi bare den ferske fisken, smiler Åsvang. Hun står ved siden av det flunkende nye kassaapparatet med tilhørende vekt.

– Det kom krav om godkjent kassaapparat i forhold til skatteetaten fra 1. januar 2017. Dette skal vi nå sette oss inn i bruken av, forklarer Åsvang. Lokalene i Sjøgata 19, rett nedenfor Værbakken med utsikt over fiskerihavna, har nå fått alt på plass.

Positive fiskebruk

– Fiskebrukene på Andenes har vært veldig positive. De ønsker ikke å ha folk på kaia for å kjøpe fisk, og er glade for at befolkningen nå får et tilbud i butikken. Vi får levert esker med rundfisk som vi skjærer filet av. Det har vi blitt kurset i, forklarer Åsvang. Hun har ansatt Therese Nybrott som var nestleder på Hero Mottakssenter som ble lagt ned i desember. I tillegg har hun knyttet til seg Anne Mette Solvang på timebasis.

– Hun har 30 års kompetanse på fiskeproduksjon fra fiskebruket på Nordmela, og er en verdifull ressurs, sier Åsvang. Her om dagen testet de ut hakkeren for å lage fiskekakefarse.

– Vi stekte 15 kilo fiskekaker på farse på ei stor stekepanne. Det funket bra, og så hadde vi folk til prøvesmaking. Det ble tatt vel imot, smiler hun. Hun håper folk er flinke til å gi tilbakemelding på smaken. Det er alltid rom for forbedringer.

600.000 kroner

Til sammen har hun investert over 600.000 kroner. Det ble dobbelt så mye som hun først hadde tenkt.

– Vi har fått fantastiske maskiner. Stekepanne, ovn, kombidamper til steking og koking, ismaskin, varmeskap, salat- og kjøledisk, varmedisk, kassadisk samt en gedigen fryseboks. Nå er det vel egentlig bare orkan som kan stoppe oss, spøker hun. Butikken er avhengig av rorvær for å selge fersk fisk, men de har også en del andre produkter som ikke er avhengig av været.

Lokal handel

– Man bor på et lite sted, og da må man finne seg i å vente på ting som ikke er inne på lager. Vi har handlet lokalt så langt det lar seg gjøre. Fordelen er at det er korte avstander, og at folk kommer på kort varsel dersom vi trenger hjelp. Det er viktig at vi i det lokale næringslivet støtter opp om hverandre for at det skal være liv laga her, sier Åsvang. Likeledes berømmer hun alle som har vært engasjert i prosessen.

– Folk har vært fantastiske. Enten det har vært rørleggere, elektrikere, blikkenslagere, IT-leverandører eller byggevareforretninger. Jeg ønsker særlig å trekke fram huseier Kolbjørn Adolfsen som ikke ser noe problem for stort for å kunne løses, sier hun.

Takker samboer

Samtidig benytter hun anledningen til å takke sin samboer Ragnar Åshagen for å ha stilt opp hele tiden.

– Jeg hadde ikke klart å få dette opp å gå uten ham. I tillegg til den hjelpa jeg har fått fra en kompis med fiskerikompetanse sørfra, skryter hun. Nå gleder hun seg til å fylle fiskedisken med fiskeprodukter på tirsdag. Det blir både ferskfisk, samt varierte produkter som er klart til å spises med en gang. En egen Andøyburger er under utvikling. Etter hvert blir det frakting av varer hjem til folk.

– Jeg er spent på hvordan folk skal reagere på prisene. Håper de har forståelse for at fisk i butikk med alt som kreves for å få dette til, er noe helt annet enn prisene folk betaler hos fiskeren på båten, sier hun.