Kontrollutvalget i Andøy har gjennomført en såkalt selskapskontroll av Vesterålen interkommunale legevakt. Den viser at kostnadene for legevakttjenesten har økt dramatisk på to år.

Mens tjenesten kostet 8,9 millioner kroner i 2013, var kostnadene økt til 11,8 millioner kroner i 2015.

– Forklaringen på denne voldsomme kostnadsøkingen er den nye akuttmedisinforskriften som stiller strenge krav til så vel bemanning i legevakttjenesten og ikke minst til kompetansen til legene og øvrig personale ved legevaktene. Akuttmedisinforskriften har virket sterkt fordyrende på tjenesten, men samtidig gir den sikkerhet for en kvalitativt bedre akutttjeneste, skriver Wiik i sin rapport.

To millioner dyrere

Samtidig har både statstilskuddet og betalingen fra pasientene gått ned.

Det betyr at kommunene i Vesterålen har fått økt sine kostnader med rundt to millioner kroner. Andøy kommune har fått sine kostnader økt med rundt 500.000 kroner. Siden 2010 er tjenesten blitt dobbelt så dyr for Andøy.

– Ikke et godt tegn

Hadsel kommune har i tillegg til eget bidrag, skutt inn penger for få regnskapet i balanse.

– I 2015 har man (Hadsel kommune) måtte tilføre legevakttjenesten i alt 733.151,40 kroner for å kunne avlegge regnskapet i balanse. Det er ikke et godt tegn, skriver kommunerevisor Svenn Ole Wiik.

Han skriver at det er godtgjørelsen til legene som har økt mest, med rundt 1,2 millioner kroner.

Hadsel fikk ansvaret

Vesterålen legevakt ble opprettet 14. mars i 2005. Legevakta ble lokalisert til sykehuset på Stokmarknes. 13. juni 2007 ble det inngått avtale med Nordlandssykehuset om drift av den interkommunale legevakttjenesten.

Denne avtalen ble sagt opp 1. juni 2015, og fra 1. juni 2016 ble legevakten underlagt Hadsel kommune.

7.600 konsultasjoner

Legevakta har legeansvaret i Vesterålen fra kl 21.00 til 08.00 neste morgen fra mandag til torsdag, samt fra klokken 16.00 fredag til mandag klokken 08.00 i helgene.

I tillegg driver legevakta legeformidling i Vesterålen fra 16.00 til 21.00 mandag til torsdag. Da er det lege på vakt i den enkelte kommune.

Statistikken viser at man har cirka 7.600 konsultasjoner årlig.

Sier ikke fra

Et annet problem man sliter med, er at legene ikke møter til vakt uten å si i fra.

– Dette resulterer i at sykepleier må bruke mye tid på å skaffe lege som kan ta vakta. Sykepleieren opplever at få leger svarer telefonen når hun ringer. Dette er ikke bra, fremkommer det i et driftsmøte 26. april i fjor.

– Driftsrådet ber de enkelte kommunene om å ta dette opp med legene sine, heter det videre.

Redde leger

Det fremkommer også at legene i Vesterålen føler seg utrygge når de har legevakt alene på ettermiddagstid.

– Mange av legene på lokal legevakt føler seg redde! Det er ikke bra og som tiltak foreslås fra tjenesten selv at det innføres felles interkommunal legevakt også på ettermiddagstid, og ikke bare på kveld og natt, skriver Wiik i sin rapport.

– Vanskelig

Andøyordfører Jonni Solsvik sier kostnadsøkningen er vanskelig.

– Vi har ikke noe alternativ enn å betale. Det er ikke mulig å ta legevakta hjem til kommunene igjen, sier han.

Han mener at staten i større grad bør bidra til denne typen tjenester.

– Staten har oppfordret oss til å samarbeide om denne typen tjenester. Når staten i tillegg kommer med forskrifter som øker kostnadene, er det naturlig at dette gjenespeiles i overføringer, sier Solsvik.

Han sier også at det så langt ikke har vært tema å utvide tjenesten til også å omfatte ettermiddag.