Tar «The Whale» til nye høyder:

– Heliumskval og folkefest i Andøy

Kickoff-arrangementet for neste fase av The Whale får med dette en spektakulær dimensjon, sier Lisbeth Seppola og Svein Spjelkavik.

SPEKTAKULÆRT – Dette blir luftig og spektakulært! smiler Gunnar Jan Olsen, Brita Erlandsen, Marten Bril, Lisbeth Seppola, Benn Eidissen og Geir Maan i The Whale.  Foto: Alf Ragnar Olsen

HELIUMSKVAL 22. mars vil en stor heliumskval innta gatebildet på Andenes. Her fra et annet opptog. 

Andøy

Den 22. mars markeres starten på neste fase av det store og viktige reiselivsprosjektet. The Whale skal bli et museum og senter med wow-faktor, som skal manifestere Andøys status som kvaldestinasjon i Norge og utlandet. Andøya settes ettertrykkelig på kartet. Avslutninga av forprosjektet markeres med workshop og stor parade på Andenes. Svein Spjelkavik medgir at heliumskvalen var hans ide.

– Småcrazy

– Uvanlig, og litt småcrazy, men såpass luftige tanker og visjoner må ligge i bunnen for et slikt prosjekt. Tenk deg synet av en svevende spermhval i full size som duver i lufta over folkehavet som marsjerer til Fyrvika. Den er tretten meter lang, og må holdes nede av 16-20 personer. Se for deg dette! Synet kommer til å vekke oppsikt i hele landet, og utenfor våre grenser også, mener Spjelkavik.


To tomter aktuelle for det nasjonale hvalmuseet:

Vil bygge the Whale her

Andøys nye store attraksjon - «The Whale» - bør bygges i Vikanbukta eller i Sløykenområdet. – Dette skal bli en unik attraksjon med en unik beliggenhet, sier Lisbeth Seppola i styringsgruppa.

 

Leder Lisbeth Seppola i styringsgruppa er glad den luftige ideen er i boks – etter et viktig spleiselag.

– Prosjektet og etableringa av The Whale skal vise at Andøy er verdens ledende hvaldestinasjon, til havs, til lands og i lufta. Andøy kommune, Hvalsafari og Sea Safari Andenes sørget for at vi er kommet så langt med finansieringa at hvalen kunne bestilles fra leverandøren i USA tidsnok til kick-off-arrangementet. Der presenteres lokaliseringsforslagene, innholdet i The Whale og analyser av potensialet med tanke på attraksjonsverdi og effekt i næringslivet. Her blir det fine synergier for mange, sier hun.

– Nytenking

– For å spenne opp nye horisonter, må det nytenkning til. Historien om kval og Andøya må fortelles på nytt hele tida. I år er det 30 år siden den første prøveturen gikk fra Andenes. Siden den gang har de lokale kvalsafaribedriftene utviklet seg veldig. Begge aktørene er utrolig flinke til å markedsføre Andøya. Det nyter alle godt av, sier Svein Spjelkavik. De to sier paraden vil gå langs Værrbakken.

– Fra øst til vest, og paraden ender ved Fyrvika. Da ønsker vi masse folk i gatene. Vi håper skoler og barnehager fra hele kommunen stiller, i likhet med så mange voksne som mulig. Vi lager noe Norge ikke har sett maken til før - for å markere at hovedprosjektet vi nå går inn i skal ende med noe helt, helt unikt, sier Seppola og Spjelkavik.