Planen er å drive oppdrett av laks, ørret og regnbueørret. Anlegget er tenkt plassert rett innenfor vindmølla på Kvalnes. Det skal også fylles masse ut i sjøen.

I presentasjonen av konseptet skriver selskapet at man har utviklet et patenterbart og nyvinnende system for lakseoppdrett på land med bruk av kjent teknologi.

– Systemets fremste fortrinn er at de landbaserte «merdene» fylles med sjøvann fra 170 meters dybde som gjør at sjøvannet som laksen blir oppdrettet i er lusefritt, næringsrikt, oksygenrikt og holder den rette temperatur for optimale vekstvilkår, heter det i beskrivelsen.

Man har sikret et landareal som gir plass til oppdrett av 10.000 tonn laks.

– Ferdig anlegg vil ha ei sysselsetning på 14 til 17 ansatte, heter det i beskrivelsen.

14 enheter

Planen er å bygge 14 oppdrettsbassen med bredde på 30 meter og lengde på 40 meter og en snittdybe på 17,5 meter. De vil romme 21.000 kubikk vann.

Bassengene skal tilføres 15 til 20.000 liter nytt sjøvann hvert sekund.

– Dette vil sammen med skråstilt bunn og en spesialutviklet pumpeanretning, sikre god sjølrensing. Vannet i bassengene vil skiftes ut gjennomsnittlig i underkant av hver halvtime, heter det i beskrivelsen.

Miljø

Planene inneholder en omfattende miljøsatsing.

– Det er således inngått intensjonsavtaler med Arctic Seaweed, Daniel Aluwini for utnyttelse av spillvann til havsalat-/algeproduksjon og Andøytorv AS for bruk av restråstoff til jordforbedring. Som ledd i dette planlegges bygging av et biogassanlegg der også andre selskap inviteres med. Planene resulterer i at Andfjord i løpet av en 5-årsperiode skal kunne redusere organisk utslipp i sjø til et minimum, heter det i beskrivelsen.

Kjente andværinger med

Det er Roy Bernt Pettersen fra Sortland, opprinnelig Dverberg på Andøya, som står bak selskapet (90 prosent) sammen med Nordic Partners ved andværingen Per Otto Heggelund (10 prosent).

Frode Nilsen fra LNS og rakettdirektør Odd Roger Enoksen sitter i selskapets styre.

Søknaden er nå lagt ut til høring hos Andøy kommune. Du kan lese alle dokumentene her.