Fredag havnet en spermkval på land i Båtvika utenfor Lødingen. Kvalen, som var 10 meter lang, var levende da den havnet på land, men døde etter hvert.

– Det var noe man trodde for 20 år siden, men for rundt 15 år siden oppdaget vi at det ikke er uvanlig å finne spermkvalen nært land. Vi har registert den rundt om i hele Andfjorden, blant annet helt inne ved Havn på Senja, sier Maan.

Spermhval strandet og døde utenfor Lødingen En hval strandet fredag ettermiddag ved Båtvika i Lødingen. Etter å ha kavet noen timer, døde den da fjær kom. Lørdag ble kadaveret slept til havs. Andfjorden

De seneste årene er det ikke uvanlig at kvalsafaribåtene fra Andenes tar turen inn i Andfjorden for å finne spermkval. Normalt går man ut i havet vest for Andenes for å finne disse kvalene. Spermkvalen er kjent for å dykke ned til store dyp i jakten på mat.

– Det vi ser er at spermkvalen farter mellom. Den blir aldri lenge der det er grunt vann. Etter en dag flytter den på seg igjen, sier Maan.

Det kokte av kval i fjorden: Bli med på kvalsafari i Andfjorden Søndag var vi med Hvalsafari AS ut på havet utenfor Andøya, og til tider kokte det rundt båten. – Kjenning

Maan sier at det er en liten gåte hvorfor spermkvalen havnet på land ved Lødingen.

– Dette er en kval vi har sett mange ganger utenfor Andenes. Det ble tatt gode bilder av kvalsporen, og det var lett å kjenne den igjen. Det tok bare noen minutter før vi fant den igjen på våre egne bilder. Det er litt usikkert om vi har sett den i år, men i fjor så vi den. Det er derfor litt rart at den havnet ved Lødingen, siden den har vært stabil utenfor Andenes. Den har neppe gått gjennom Tjeldsundet, så den har nok kommet inn Vestfjorden, sier Maan.

– Det skulle vært morsomt å tatt «Reine» på tokt i Vestfjorden for å se om det er spermkval der. Det er ikke sikkert det er så uvanlig, legger han til.

– Påkjørt av båt

Maan mener at kvalen mest sannsynlig har blitt skadet og derfor søkt mot land.

– Den mest vanlige dødsårsaken for spermkval er kollisjon med båt. Det skjelettet vi har ved kvalsenteret på Andenes, har skader fra kollisjon, og vi har selv sett det skje på havet. Da så det imidlertid ut til at kvalen slapp uskadet fra det. Den kan også ha blitt jaget av grindkvalen, men kollisjon med båt er mer sannsynlig, sier Maan.