– Min oppgave er å påse at de ansattes interesser blir ivaretatt, og sørge for å holde Stortinget informert om situasjonen med tanke på at de ansatte og deres familier skal bli tatt vare på. Så jeg er her for å samle informasjon og snakke med folk, sier Linaker, som også møtte ordfører Jonni Solsvik.

Usikkerhet og uforutsigbarhet

– Det er naturlig å snakke med politisk ledelse i kommunen også. Beslutninga om å legge ned flystasjonen på Andøya rammer hele lokalsamfunnet. Det er viktig å få kunnskap og informasjon om det aspektet også, sier Linaker.

– Hva var de ansatte og tillitsvalgte opptatt av i samtalene dere hadde. Var for eksempel kompetanseflukt et tema?

– Det har vært gode møter, og vedtaket i Stortinget medfører at de nye MPA-flyene skal opereres fra Evenes, som blir den nye MPA-basen. Samtidig som de nye flyene innfases, skal det driftes, produseres og leveres MPA-kapasitet fra Andøya flystasjon. Det medfører at det er behov for å holde på nøkkelpersonellet, og dette med kompetanseflukt var et naturlig tema, sier Linaker.

– Ellers var usikkerhet og uforutsigbarhet knyttet til framtida og den krevende tida fremover et tema. Mitt inntrykk er at dette preger personellet i stor grad, sier Linaker.

– Ble det snakket om bakgrunnen for vedtaket, beslutningsgrunnlaget og mangler i kostnadsoverslaget for Evenes, som gjør at Stortinget i verste fall kan være ført bak lyset?

– Jeg skal ikke kommentere slike påstander, men det er ingen tvil om at det er stor usikkerhet knyttet til beslutningsgrunnlaget og endel tall. Men beslutningstakerne må følge dette opp og forholde seg til de innspill de får. Men jeg forstår at mange stiller seg uforstående til vedtaket om å legge ned Andøya. Det er endel faktorer i saken som bør belyses ytterligere, sier Linaker.

Kritisk kompetanseflukt

– Det sies at kompetanseflukten har nådd et kritisk nivå, og at advarslene Forsvarets ledelse tidlig fikk, viser seg å være riktige. Er det noe som ytterligere bekymrer de ansatte, og noe du vil videreformidle?

– Det stemmer. Ledelsen i Luftforsvaret og flystasjonen sitter nå med ferske resultater fra en intern kartlegging. Jeg vil ikke gå inn på funnene, men dette er informasjon jeg tar med meg. Samtidig er dette informasjon som skal tilflyte både regjering og beslutningstakere i Stortinget, sier Linaker.

Ordfører Jonni Solsvik er glad han fikk møtt ombudsmannen under Andøy-besøket.

– Vi deler bekymringa rundt de spørsmål som er nevnt. Både når det gjelder de ansattes ve og vel, ivaretakelsen av dem og deres familier, og konsekvensene denne påkjenninga og kompetanseflukten kan få for de kritisk viktige leveransene av MPA-kapasitet og etterretning fra Andøya flystasjon.

– Usikkerheten slår også ut i lokalsamfunnet for øvrig. Vi har hele veien ment at beslutningsgrunnlaget er feilaktig og at det er et feilgrep å legge ned Andøya. Det mener vi fortsatt. At ombudsmannen kommer hit er viktig. Hans rapporter blir grundig lest i Stortinget, sier Solsvik.

Hovedverneombud Karl Øyvind Bråten er enig, og bekrefter at kompetanseflukten er utfordrende.

– Det øker presset på de gjenværende, og krever ressurser til opplæring, sier han.