– Noen tror fotball dreier seg om liv og død, jeg er veldig skuffet over den holdningen. Jeg kan forsikre dere om at fotball er mye, mye viktigere enn som så, sa Liverpool-legenden Bill Shankly.

Mandag kveld ble fotballen nettopp det, en kamp om liv eller død.

Kampen

Andenes IL møtte Melbo2 til oppgjør i 5. divisjon. Melbo2 åpnet kampen best, og ledet 2-0. Mot slutten av 1. omgangen tok AIL tak i kampen og reduserte.

Etter pause bølget kampen fram og tilbake med sjanser til begge lagene. AIL klarte ikke å utligne, og sakte men sikkert gikk det mot sesongens første tap for hjemmelaget.

Dramatikk

En som ikke hadde gitt opp, var unge Buh Aden Hassan. Han hadde vært en stadig trussel mot Melbo2 etter at han kom inn før pause.

Sju-åtte minutter før slutt forfulgte han et framspill inn mot Melbo2s keeper. De to spillerne braket sammen i kamp om ballen. Det var ikke snakk om stygt spill, men noe som kan skje når to spillere gir alt i en duell.

Buh ble liggende igjen. Kampens dommer vinket inn fysioterapeut Kurt Thomas Nyheim. Det ble fort klart at dette ikke dreide seg om en skadet fot.

AIL-spiller og lege Anders Stave ble ropt inn på banen. Det ble ropt om hjertestarter og noen fikk beskjed om å ringe 113.

Det var helt stille på Andenes stadion. Kampresultatet var ikke lenger så viktig.

Alvorlig

Ambulansen kom. Det ble klart at situasjonen var alvorlig. Etter hvert ble publikum i den ene enden av banen bedt om å trekke bort, og biler måtte fjernes. Det var beordret ambulansehelikopter som trengte landingsplass.

Lagene ble enige om å avbryte kampen.

Fantastiske folk

Det som deretter skjedde, viser at AIL har fantastiske folk i sin midte. Først samler trener Tom Stenvoll publikum rundt seg utenfor klubbhuset. Han forteller at situasjonen er alvorlig, og at Buh skal fraktes med helikopter til sykehus.

Da Buh var tatt hånd om av personellet i ambulansehelikopteret, inviteres publikum og spillere (også Melbo2) inn i klubbhuset. Her kommer Nyheim og Stave. Sammen med Stenvoll informerer de om hva som skjedde.

Buh hadde fått en trykk i brystet og hadde hatt problemer med å puste. Det kom til å gå bra, men han skulle fraktes til sykehus for observasjon. Hjertestarteren ble aldri brukt.

Så kom applausen til de som hadde stått på for å redde liv. Aldri har det føltes mer fornuftig og riktig å gi noen applaus.

At klubben valgte å gi informasjon og mulighet for folk til å snakke sammen, viser også storhet midt i en kaotisk situasjon. Det fortjener også applaus.

Det gikk bra

Tirsdag kom de gode nyhetene. Buh slapp fra hendelsen uten skader og er på vei hjem fra sykehuset. Dermed fikk en dramatisk hendelse en lykkelig slutt. Det er også, i høyeste grad, verdt en applaus.