Denne helga har Andøya flystasjon 60-årsjubileum og 333-skvadronen 75-årsjubileum. Bevar Andøya flystasjon skal i tillegg arrangere forsvarsdebatt fredag. Debatten blir sendt live her på VOL i samarbeid med NRK. NRK sender også debatten på NRK fra klokken 16.30.

Dokumentar

Torsdag kveld sendte NRK også dokumentaren «Kampen om Andøya» på NRK1 rett etter Dagsreveyn.

Deltakere

Senterpartiets partileder Trygve Slagsvold Vedum skal delta i debatten, mens tidligere forsvarsminister Espen Barth Eide stiller for Arbeiderpartiet. Hårek Elvenes skal representere Høyre. Ellers er alle partier i Stortinget representert. Det er også lokalpolitikere og fagbevegelsen.

Debatten starter med et foredrag av Robert Mood, som er tidligere generalinspektør for Hæren.

– En svær debatt

Borch, som har lang fartstid fra Dagsreveyen og NRK, skal lede debatten.

– Jeg får henvendelser som dette daglig. Jeg har arbeidet med sikkerhetspolitikk i 40 år og ledet debatter nesten like lenge, så dette er en forlengelse av det jeg har jobbet med i mange år, sier Borch.

– Hvorfor takket du ja til dette oppdraget?

– De politiske partiene ser opplegget som så interessant at de stiller med tungts kyts. Det blir en svær debatt. Det passet også i tid, og det er lenge siden jeg har vært på Andøy. Sist var i forbindelse med kurset ved Forsvarets høyskole i 1983, sier Borch.

– Hva tror du om debatten?

– Man vil helt klart få aksentuert hovedskillelinjene i norsk sikkerhetspolitikk, om nærheten til folk og de store linjene. Langtidsplanen har møtt motforestillinger. Det er et veldig bra panel, der det også er representanter fra fagmiljøene. Dette er et tema vi har godt av diskutere i et demokrati, sier Borch.

Andøya

Et av temaene i debatten er nedleggelsen av Andøya flystasjon. Borch sier han er forberedt også på det.

– Et viktig tema er oppsplittelsen av overvåkingstjenesten som skjer når overvåkingsflyene flyttes til Evenes. Denne synergien er godt utviklet på Andøya. Jeg har ingen formening om det, men har satt meg inn i problemstillingen, sier Borch.