Kan ha gått glipp av russisk våpentest

En mann syk – Orion på bakken

Nettstedet Aldrimer.no skriver at Orion har stått på bakken store deler av denne uka på grunn av sykdom hos en mann. Dermed kan Norge ha gått glipp av en russisk rakett-test.

BAKKEN Under flyshowet forrige helg hadde 333-skvadronen to fly i lufta. Denne uken skal sykdom hos en person ført til at man ikke har fått utført de oppdragene man skulle.  Foto: Jørn Aune

Andøy

– Da russerne foretok testskyting av et ballistisk missil fra sin nyeste og mest stillegående ubåtklasse i Barentshavet, var P-3C Orion ikke på plass i operasjonsområdet, skriver Aldrimer.no.

Artikkelen hos Aldrimer.no kan du lese her.

Fløy tvers over Russland

Mandag meldte det russiske forsvarsdepartementet at den russiske atomubåten «Jurij Dolgorukij (K-535)» hadde avfyrt en Bulava-rakett fra neddykket tilstand i Barentshavet. Raketten innehold ikke ekte stridshoder, men teststridshodene nådde sitt mål på Kamtsjatkahalvøya, som ligger nord for Japan.

«Marjatta»

Aldrimer.no skriver at Norge kan fått informasjon om rakett-testen via spionskipet «Marjatta». Det er imidlertid uvisst hvor dette befinner seg.


Andøya flystasjon: Personellflukten øker i styrke:

Henter inn pensjonister

 

Kompetanseflukt

Personellsituasjonen ved 333-skvadronen har vært et hett tema den seneste tiden. De ansattes tillitsvalgte mener vedtaket om å legge ned Andøya flystasjon vil føre til kompetanseflukt.

14. juni skrev VOL at 333-skvadronen nå henter inn pensjonister for å løse oppdragene sine.

Aldrimer.no skriver at forsvarssjefen forventer fem ukentlige tokt fra Orion-flyene på Andøy. Nettstedet skriver at det klarer man ikke å levere.


Ny undersøkelse bekrefter bekymringene:

– Fare for stor kompetanseflukt

Luftforsvarets kartlegging blant de ansatte på Andøya flystasjon viser at mange i MPA-miljøet ikke vil flytte med skvadronen til Evenes. – Våre bekymringer blir bekreftet, sier Stein Håkon Eilertsen i NOF.

 

Skal ha forsøkt

– Etter hva Aldrimer.no forstår, skal 333 Skvadron ha gjort iherdige forsøk på å få en P-3 Orion-maskin i luften i dag fredag. Aldrimer.no er ukjent med om dette forsøket lyktes, skriver nettstedet.

– Kommenterer ikke

«Vi kommenterer av prinsipp ikke antall operative tokt som gjennomføres med våre maritime patruljefly», skriver pressetalsmann oberst Sven H. Halvorsen i en epost til Aldrimer.no.