Hun og de andre som jobber på den lille lokalbutikken er godt kjent med anleggsarbeidet til Nasjonal turistveg i Bukkekirka. Hver dag er de ni arbeiderne innom butikken for å spise middag.

NABO Jeanett Alsos Olsen er én av driverne av Nordmela Landhandel, som er nabo til det nye turistvegprosjektet. Hun håper det kan bidra til flere turister på veien forbi butikken.

– Det å ha en slik fast kunde over tid, spesielt i vinterhalvåret, betyr veldig mye for en liten bedrift som vår. I tillegg er det jo fint å bli kjent med de som jobber der borte, sier Olsen. Hun merker allerede den økte turiststrømmen til Andøy, og anslår at det i år startet en måned tidligere enn i fjor.

– Lengre turistsesong er det som legger grunnlaget for helårsdrift, sier Olsen, som har seks ansatte i tillegg til seg selv.

– Har knapt klart å stå på beina

Noen kilometer lenger sør sitter fungerende anleggsleder Ivar Kleven i kontorbrakka ved Bukkekirka.

– Du må få med at de lager god mat på butikken på Nordmela, sier han, og legger til at de også handler en del der. Anleggsgjengen bor i leide hus på Nøss og Bø.

PARKERING Langs veien støpes fundamentet til det som skal bli en stor parkeringsplass for både biler og busser. – I nordenden blir det rasteplass, sier Ivar Kleven.

– Hvordan er det å jobbe på en plass som Bukkekirka?

– Det er mye vær og vind og stabilt kaldt, ler Kleven, før han legger til at de er nordlendinger, så de er vant til det.

– Men det har vært dager i vinter da vi knapt har klart å stå på beina her, sier han. Nå er det kanskje et stort antall bobiler gjennom anleggsområdet som skaper utfordringer?

– Det går veldig bra, men siden vi jobber her, så blir det kanskje litt færre som stopper enn normalt, sier han.

Åpningsseremoni til neste år

Kleven sier arbeidene går etter planen, med ferdigstillelse i slutten av november og åpning i forkant av neste års sommersesong.

STORT Det er store dimensjoner på rasteplassanlegget til Nasjonal turistveg. – Det er faglig utfordrende, for det er nesten ikke en rett vinkel, sier anleggsleder Ivar Kleven.

– Da blir det nok en liten åpningsseremoni, sier Hugo Fagervik i Statens vegvesen, som er byggeleder for prosjektet. Han antyder en dato rundt 17. mai for dette.

Lokale underleverandører

Bortsett fra litt problemer knyttet til grunnforholdene i begynnelsen av anleggsperioden, har arbeidene gått greit.

ANDVÆRING Utflytta andværing Bjørn Kristiansen fra Sellevold. Han bor nå i Nordreisa og er kommet hjem for å jobbe. – Det er fint å være her, sier Kristiansen, som flyttet fra Andøy i 1985.

– Det er et fagmessig utfordrende prosjekt. Det er ingenting som er beint her, og mange knekkpunkter, så vi må bygge spesialforskalinger, sier Kleven. Veidekke har benyttet flere lokale underleverandører på prosjektet, blant andre Haras til rørarbeid, Andøy Installasjon til det elektriske, Ottar Bergersen til grunnarbeider og Vesterålsbetong.

Ikke flere prosjekter i Andøy

Fagermo hos Statens vegvesen vil ikke gå ut med hva rasteplassen ved Bukkekirka koster.

PANORAMATOALETT Stålrammen til toalettbygget er kommet på plass. Når det står ferdig, kan turister og andre nyte utsikten gjennom enveisvindu mens de gjør sitt inne på toalettet...

– Nei, jeg kan ikke si hva prisen blir. Prosjektet er ikke ferdigstilt, sier han.

– Har Nasjonal turistveg andre prosjekter på gang i Andøy?

– Nei, vi har ingen flere planer her. Men er det lokale private aktører som har gode prosjekter, så kan vi vurdere å inngå i et samarbeid. Vi har i andre tilfeller for eksempel betalt for for arkitektbistand til private prosjekter, sier Fagermo.

BENK Oppe på toppen av det lille fjellet er det laget en «svevende» benk i betong. Fra den har man utsikt utover storhavet som omkranser Bukkekirka.