Konsernet Andøya Space Center består av tre selskaper: Morselskapet Andøya Space Center AS og datterselskapene NAROM AS og Andøya Test Center AS (ATC).

– Vi hadde et bedre resultatet i 2015 (21,1 millioner kroner før skatt), men det var et ekstraordinært godt år. Dette er mer normalt, og et resultat jeg er godt fornøyd med, sier Enoksen.

Konsernet betaler for øvrig 3,1 millioner kroner i skatt, slik at årsresultat ble på 5,8 millioner kroner.

Omsetning

Konsernet omsatte for 120 millioner kroner i fjor. Av dette omsatte morselskapet for 64,7 millioner, mens ATC omsatte for 50,1 millioner kroner, en økning fra 41,6 millioner kroner i 2015. NAROM AS, som driver med undervisning, omsatte for 22 millioner kroner i 2016.

Overskudd

Det er i hovedsak ATC som sørger for konsernets overskudd. Selskapet hadde et overskudd før skatt på 11,4 millioner kroner.

Morselskapet hadde et driftsunderskudd på 1,1 millioner kroner, men får et overskudd på 2,9 millioner kroner før skatt på grunn av store finansinntekter.

NAROM AS fikk et underskudd på 329.309 kroner.

– Høy aktivitet

– ATC hadde veldig stor aktivitet i 2016, mens 2017 blir et roligere år, også for morselskapet. I 2018 og 2019 blir det stor aktivitet igjen for begge selskapene, sier Enoksen.

NAROM

– Når det gjelder NAROM er det helt bevisst at vi får underskudd og tærer på egenkapitalen. Det gjør for å bygge opp aktiviteten i Romskipet Aurora, sier Enoksen.

Han regner med økt undervisningsaktivitet ettersom staten doblet den årlige bevilgningen til selskapet opp til 15 millioner kroner.

– Nå jobbes et nye prosjekter i Romskipet. Det investeres nå 6 millioner i nye tilbud som skal gjøre det mer attraktivt. Vi er fornøyd med utviklingen, men dette er noe vi aldri kommer til å tjene mye penger på. Romskipet er laget for å vise fram aktiviteten vår og for å brukes til undervisning i NAROM, sier Enoksen.

Avskrivninger

Konsernet har avskrivninger for 16 millioner kroner.

– Vi har investert mye i teknologi og bygninger de seneste årene. Dette er teknologi som har kort avskrivningstid. Vi er inne i periode nå med store avskrivninger, og med de investeringsplanene vi har, vil nok det fortsette i mange år, sier Enoksen.

Selger tjenester

De tre selskapene er i stor grad avhengige av hverandre.

NAROM hadde i fjor 12 årsverk, mens ATC har sju fast ansatte. Morselskapet hadde 61 årsverk i 2016.

De aller fleste er dermed ansatt i morselskapet, og leies ut til datterselskapene ved behov.

I 2016 kjøpte ATC tjenester fra morselskapet for 10 millioner kroner, mens NAROM kjøpte tjenester for 6 millioner.

Verdt 157 millioner

Konsernet er verdt 157,2 millioner kroner. Dette fordeler seg 108,6 millioner kroner i anleggsmidler (bygg og eiendommer utgjør 52,7 millioner) og 48,6 millioner i omløpsmidler. Her utgjør bankinnskudd 31 millioner.

Dette motsvares av en egenkapital på 91,8 millioner kroner og gjeld på 65,4 millioner kroner. Konsernet har 37,4 millioner kroner i langsiktig gjeld.

Flystasjonen

Andøya flystasjon har vært ett hett tema også for Andøya Space Center. Stortinget vedtok derfor en merknad om at driften av flyplassen på Andenes skal videreføres, også etter at flystasjonen er nedlagt. Styret i Andøya Space Center skriver i sin årsberetning at dette er viktig.

– Det er styrets oppfatning at nødvendig infrastruktur ved Andøya flystasjon må opprettholdes og driftes videre for å sikre en positiv utvikling av konsernet, skriver styret, som ellers forventer fortsatt stor aktivitet i årene framover.