De kommunale gebyrene knyttet til bolig, økte med 2,4 prosent på landsbasis fra januar 2016 til januar 2017, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

Undersøkelsen bygger på elektroniske data innhentet gjennom KOSTRA, der kommunene har oppgitt gebyrsatser på tekniske tjenester som vann, avløp, renovasjon og feiing/tilsyn.

Andøy langt under snittet

Andøy er den kommunen i Vesterålen som har de laveste kommunale avgiftene. Her betaler en beboer 7.231 kroner. Det er godt under landssnittet, som er på litt under 11.200 kroner for vann, avløp, renovasjon samt feiing og tilsyn knyttet til boligen i 2017, melder SSB.

I Sortland lå fjorårets nivå på 8.893 kroner, noe som er nest lavest i regionen. Årets nivå ligger på 9.104 kroner.

Det tilsvarer en økning på 2,4 prosent for Sortland, den samme økningen som nasjonalt.

Nest dyreste region

I Nord-Norge har gebyrene samlet sett økt med 3,5 prosent det siste året.

Aller mest økte vannavgiften med 5,4 prosent, den aller største oppgangen blant landets regioner, ifølge SSB.

Hedmark/Oppland har den nest laveste årsøkningen i gebyrene, men er likevel fortsatt regionen med det høyeste totalbeløpet i Norge.

I mjøsregionen må eierne av en gjennomsnittlig enebolig i år betale over 13.000 kroner for vann, avløp, renovasjon og feiing.

I Nord-Norge, som er den nest dyreste regionen, ligger snittet på de kommunale avgiftene på 12.700 kroner.

Den dyreste kommunen i landet er Ski kommune med 25.011 kroner i kommunale avgifter. Billigst er Sola kommune i Rogaland med 7.101 kroner.

Folkerike kommuner billigst

Prisen på de kommunale tjenestene skal beregnes etter prinsippet om selvkost, noe som betyr at kommunen ikke kan kreve mer i betaling enn det det faktisk koster kommunen å tilby tjenestene.

På grunn av stordriftsfordelene er tjenestene i tett befolkede kommuner i gjennomsnitt langt billigere enn i mer grisgrendte kommuner.