Vi ønsker en snarlig tilbakemelding på hvilke tiltak de har tenkt å iverksette for at mobildekningen blir god nok på østsiden av Andøy, sier rådmann Kirsten Lehne Pedersen.

I hovedsak er dekningsproblemene sentrert i området rundt Dverberg.

– Forholdene har vært slik en god stund. Vi har fått mange tilbakemeldinger på at dekningen er for dårlig og at det har vært slik en god stund. Vår erfaring er at utfordringen heller har blitt verre enn bedre, understreker Lehne Pedersen.

Skaper utfordringer

Den mangelfulle mobildekningen skaper ifølge rådmannen utfordringer for innbyggere og kommunale tjenester, inkludert kapasiteten til å sørge for forsvarlig pleie- og omsorgstjenester. Dette gjelder blant annet trygghetsalarmer og bakvaktordninger, som er avhengig av et fungerende mobilnett.

Nå vil kommunen altså ha snarlig tilbakemelding på hvilke tiltak Telenor skal iverksette for å sørge for tilfredsstillende mobildekning på østsiden Andøya og har derfor sendt en henvendelse til mobilselskapet.

– Ikke noe nytt

Deknningsdirektør i Telenor, Bjørn Amundsen, har nettopp mottatt henvendelsen fra Andøy kommune da VOL tar kontakt.

– Dette er ikke noe nytt og er en diskusjon som har pågått helt siden slutten av 90-tallet. Den gang strandet dialogen fordi vi ikke fikk til et samarbeidsprosjekt mellom Andøy kommune og Telenor, forteller Amundsen.

Ifølge direktøren lar det seg ikke gjøre at Telenor bare knipser med fingrene og løser problemet over natta.

– Kommunen må ta dette gjennom fylket og legge det ut på anbud. Jeg skal oppover til Harstad i neste uke og håper at vi kan få til et møte i den forbindelse, sier han.

Dekningsdirektør i Telenor, Bjørn Amundsen. Foto: Telenor

– Ikke god nok sikt

På spørsmål om hva som er årsaken til den dårlige mobildekningen og hva som konkret må gjøres for å løse utfordringen, svarer Amundsen.

– Det er ikke god nok sikt til basestasjonen som gir signal. Derfor må det etableres en ny basestasjon, noe som inkluderer nytt bygg, mast og strøm. Kostnaden på et slikt arbeid vil ligge et sted mellom 750.000 til to millioner kroner. Dersom kommunen er positive og vil samarbeide, tar det i gjennomsnitt 18 måneder å sette opp en ny basestasjon, slår Bjørn Amundsen fast.