Det er i dag 24 montessoriskoler i Nord-Norge. Tre av dem er i Vesterålen (Bleik, Åse og Jennestad). Og det kan komme en skole til på Sandnes i Hadsel.

Nå har montessori-skolene i Nord-Norge etablert sitt eget nettverk, og mandag og tirsdag i denne uken er 92 lærere, assistenter og skoleledere samlet på Bleik på Andøya til planleggingsdager.

– Dette er den tredje samlingen nettverket arrangerer. De to første har vært for skoleledere. At det er 92 påmeldte, viser at det er behov. Som montessori-skoler sitter vi ofte på hvert vårt nes og er ikke med i den kommunale planleggingen, sier Munkvold.

Foredrag

Samlingen på Bleik består av både foredrag og workshops.

– Dette er et pilotprosjekt for å se hva vi trenger å fokusere på videre og hvor skoen trykker, sier Munkvold.

Foredraget er det Aud Brustad (80) som står for. Hun er fra Troms og var lenge lærer i den offentlige skolen. Mot slutten av 90-tallet tok hun utdanning i montessori-pedagogikk.

– Jeg oppdaga skolen fra en ny side og fikk svar på mange ting jeg har tenkt på i løpet av årene – på hvordan man skal engasjere ungene og få dem glad i å lære, sier hun i et intervju med avisen Nye Troms tidligere i vår.

– Får oppslutning

Selv om montessoriskolene drives med en annen pedagogikk enn den offentlige skolen, er det ofte ikke det som er årsaken til at skolene blir etablert. I distriktene handler det vel så gjerne om å erstatte en nedlagt offentlig skole.

– Erfaringen er at det raskt blir stor oppslutning om pedagogikken. Montessoripedagogikken er laget for barna og skal følge barna. Det er ikke slik at barna skal følge pedagogikken, sier Munkvold.

– Pådriver

Munkvold sier at hun håper det nye nettverket skal bli en pådriver for montessoripedagogikken både i nord og på landsbasis.

– Montessoripedagogikken er kommet for å bli. Den er et godt alternativ til den offentlige skolen. Vi trenger begge deler og mitt ønske er at vi skal klare å åpne dørene mellom de to og få til arenaer der vi kan møtes i større grad enn vi gjør i dag. Da kan vi få til noe som er virkelig bra, sier Munkvold.