Bjuran er ikke helt om damer flest på hennes alder. Hun er så glad i katter at hun for 40 år siden tok hun utdanning som kattedommer på nasjonalt – og internasjonalt nivå. Og under Hålogalandkatten sin internasjonale utstilling i Harstad i slutten av juli fikk hun den ære og berømmelse hun fortjener.

– Vi har en dronning blant oss. En dronning i nord. En ekte dommerdronning fra vår egen landsdel. Hun feirer i år 40 år som kattedommer i kategori 1 og 2. Ikke bare vi, men alle i nord er stolte av å ha en dommer som bor i landsdelen, sa dommervert for Hålogalandkatten, Gunn-Tove Mikalsen i sin tale.

Stort engasjement

Mikalsen trakk også frem Bjuran sitt personlige engasjement for klubbene i Nord-Norge.

– Du stiller alltid opp når vi ber om det, og det setter vi stor pris på, faglig som sosialt, sa Mikalsen.

Jubilanten selv ble tatt på senga under utdelinga, som foregikk like før panelet startet. Hun ble rørt og ga uttrykk for at gave og så mange godord var i meste laget, selv for henne. Men hun takket og var tydelig på at dette kunne hun egentlig like.

– Jeg husker godt den første dommerjobben min for 40 år siden. Det var i Vesterås i Sverige. Siden den gang er det blitt noen tusen katter jeg har vurdert, forteller den sindige kattedommeren, som flyttet fra Oslo til Andenes for noen år siden.

Dommerdronning i nord: Karina Bjuran feirer 40 år som internasjonal kattedommer. Her med en Hellig Birma. Foto: Foto Odd Mikalsen

Utvikling

Også i katteverdenen har det foregått ei rivende utvikling. Bjuran forteller om starten for 40 år siden, da det mest var langhårskatter som regjerte utstillingene.

– Da var det Persere, Norsk Skogkatt og Hellig Birma som var i skuddet. Siden den gang har flere katteraser kommet med på utstillingene, forteller hun.

– Hva har imponert deg mest gjennom disse 40 årene som kattedommer?

– Det må være den utviklingen som har funnet sted blant oppdretterne selv. De er blitt så flinke til å avle fram de gode egenskapene hos sine kjæledyr. Jeg imponeres stadig av hvor seriøst de tar sin hobby og den respekten de viser for dyrene. De er flinke til å verne om kattene sine, sier Bjuran som også trekker fram selve utstillingene.

Hun synes de har utviklet seg til å bli velorganisert og publikumsvennlig.

Kan skuffe oppdrettere

Iblant har hun opplevd skuffede oppdrettere som ikke er enige i bedømmingen. Noen oppdrettere har blitt skikkelig sinte, men Bjuran mener det er noe man må godta i dette spillet.

– Verre er det når man må skille mellom flere gode katter som jeg ønsker nominert videre i konkurransen, men kun kan velge én. Det er slett ikke noe hyggelig å velge bort en flott katt til nominering fordi du bare får velge én til panelet.

Hele verden

En kattedommer har hele verden som arbeidsområde. Nylig var Bjuran i Brasil og dømte på ei utstilling der. Ellers har hun vært Europa rundt flere ganger, samt i USA.

Og det vil hun fortsette med.

– Helt til noen forteller meg at nå må du tenke på å gi deg. Ser de at dette bærer galt av sted, håper jeg at de hvisker meg noen ord i øret, sier hun.