I 2012 ble det levert 2,5 tonn snøkrabbe til norske mottak, i 2015 ble det levert 16.000 tonn. I år er det innført kvoter, og det forhandles om hvem som eier kvotene.

Snøkrabbefisket er for øvrig blitt verdenskjent av tv-kanalen Discovery og serien «Dødelig fangst».

Kan vokser seg veldig stort

Forskerne er ikke i tvil om at snøkrabbefisket kan vokse seg til å bli veldig stort.

– Mengden er stor, kanskje ti ganger større biomasse enn det kongekrabba utgjør i Barentshavet, sier forsker Ann Merete Hjelset, som er bestandsansvarlig ved Havforskningsinstituttet.

Om snøkrabben kommer inn i norske farvann i de mengder forskerne tror, er den årlige verdien av fangsten beregnet til mellom 1 og 6 milliarder kroner. Til sammenligning fiskes det torsk for 6-7 milliarder kroner i året.

Strid med EU

Snøkrabbefisket er allerede kontroversielt. Eierskapet til krabben er ikke avklart. EU var nemlig raskt ute med å oppdage ressursen og ga krabbelisens til 16 trålere.

EU-minister Frank Bakke-Jensen (H) har vært gjennom tøffe møterunder i Brussel om fangstrettigheter.

– Vi må̊ blankt avvise alle forsøk fra EU eller andre på å ta seg ulovlig til rette. Vi kan ikke finne oss i at andre nasjoner gir lisenser til fangst i norske farvann, sier Bakke-Jensen.

Regjeringen mener Norge har enerett på å bestemme over fisket av snøkrabbe i Barentshavet. Men Latvia er uenig og vil trolig ta saken til Haag.

Det latviske fartøyet «Senator» ble i januar oppbrakt av Kystvakten og utvist fra norsk sokkel i Svalbardsonen etter at båten fisket snøkrabbe.

Regjeringen i Latvia vil trolig ta saken til Den internasjonale domstolen i Haag, skriver Fiskeribladet. Domstolen behandler tvistemål mellom stater.

Striden bunner i at EU utsteder lisenser til snøkrabbefiske som ikke anerkjennes av Norge. I april måtte fiskeriminister Per Sandberg (Frp) svare for seg i EU-parlamentet fordi de lurte på hvorfor Norge nekter EU-fartøyer å fiske krabben.

– Det er Norge alene som har autoritet til å lisensiere fiske av snøkrabbe på norsk kontinentalsokkel, sa fiskeriministeren på møtet. Allerede da ble det hintet om at saken kunne ende opp i Haag.

ADVARER: Fiskebåtreder Kai Elvan vil beholde deltakerloven slik den er i dag. Foto: Mette Helene Berger-Amundsen

Venter

Et potensielt milliardfiske etter krabber, vil normalt lokke mange fiskere. Mange har rett til å være med i fisket selv om det er fangstforbud. Alle båter over 15 meter som har rettigheter i andre fiskerier kan få dispensasjon fra forbudet, opplyser Fiskeridirektoratet til VOL. Det betyr at mange vesterålsredere er kvalifisert til å få tillatelse.

Fiskeskipper Kai Elvan på Andenes sier til VOL at det slett ikke bare er å «melde seg på fisket etter snøkrabbe».

– Vi har ikke båt som er tilpasset dette fisket. Det er spesialtilpassede, store båter som brukes og jeg vet ikke om det er nok penger å tjene på dette fisket. Derfor tror jeg ikke på at lokale kystfiskere fra Vesterålen vil gå inn i dette fisket, sier Elvan.

Han peker på at investeringene er store. De som vil satse må ha store båter med flere tusen teiner. Det er dessuten tøffe væreforhold i området.

– Fisket foregår i russisk sone nord om 74. breddegrad. Det brukes utrangerte snurpere og trålere. Du må ha mye kapital i ryggen for å delta i dette fisket, konstaterer Elvan.

Han peker på at fisket dessuten kompliseres av krabbens avhengighet av iskaldt vann.

– Jeg forstår det sånn at snøkrabben begynner å dø allerede når vannet blir så «varmt» som 5-6 grader. Derfor er det ombordproduksjon som gjelder.

Tvil

Yngve Larsen, leder av Andøy Fiskarlag, er også skeptisk. Før han ble kystfisker, var han noen år på tråler.

– I den perioden var det mange trålere som satset på skjellskraping og rekefisket. Det ble investert tungt, blant annet i et 20-talls skjellskrapere. I dag er det ingen som holder på med dette fisket. Det samme kan skje med snøkrabben, påpeker han.

Larsen understreker at det er viktig at eierskapet til krabben avgjøres.

Foto: Nyhetsgrafikk.no/NTB