Kent-Halvor (30) og Margreth (28) Johansen forpakter sauebruket til faren Geir og moren Kirsten Johansen på Nøss. De har nå startet prosessen med å overta formelt. Med seg på flyttelasset fra Risøyhamn har de barna Amalie (10), Martin (4) og Petra (2).

– Arbeidsmessig vet jeg hva jeg går til. Jeg har aldri vært redd for å jobbe, og ser på nye løsninger og nye metoder å gjøre ting på. Vi har vært sammen med pappa på gården siden vi var små, og vet godt hva arbeidet innebærer. For meg var det viktig å overta i tidlig alder, slik at jeg kunne utvikle ting på min måte, sier Kent-Halvor.

Lykkelig far

Faren Geir (60) er lykkelig over at livsverket hans på 200 vinterforede sau blir videreført.

– Jeg må gi meg av helsemessige årsaker. Dermed måtte vi finne ut om noen av mine fem barn ønsket å drive videre. Det ble klar bane for Kent-Halvor som er nummer to i rekken, da eldstesønnen ikke ønsket å overta, sier Geir. Han synes det hadde vært trasig dersom alt sammen skulle legges ned etter alt slitet han har hatt.

– Vi skal nå greie ut det økonomiske aspektet ved hjelp av Landbrukstjenesten på Sortland, og så få fastlagt en takst på gården. Potensialet for neste generasjon er stort dersom de ønsker å satse, sier Geir. Personlig mener han at det største problemet for bønder er å få forståelse for hva de står for og hvilket arbeid de legger ned.

– Vi er på mange måter limet i samfunnet. Se hvordan det ser ut i bygder der jorda ikke er slått, og hvor lite fremkommelig det er i marka der det ikke går dyr. Dette er viktig også i turismesammenheng. Dialog for å få forståelse for det vi gjør er avgjørende, sier Geir. Han minner om kufella på Nordmela som ikke har vært operativ på flere år, selv om det er et klart kommunestyrevedtak på at kommunen skal ta seg av det.

– Det er en tragedie både for vi som driver med sau og nordmelafolket som blir plaget, sier Geir. Kent-Halvor sier at nøkkelen er å spille på lag og ha en god dialog. Da vil naboen for eksempel forstå hvorfor man av og til må jobbe på ugunstige tider. Verken han eller Margareth lar seg ikke skremme av alt arbeidet sauebruket fører med seg.

Verdens beste lammekjøtt

– Vi har verdens viktigste jobb. Alle i samfunnet må ha mat, og du får den ikke mer økologisk enn akkurat her. De fleste lam slippes rett ut i fjellet og gresser seg opp hele sommeren, for så å gå rett på slaktebilen når de kommer ned igjen på høsten. Det gir verdens beste lammekjøtt. Vi gir liv til hele landet, og uten oss får de heller ikke lam å selge i den fancy butikken i Oslo, sier Kent-Halvor stolt. Paret satser i utgangspunktet på at en skal leve av gården alene med litt bijobber. Kent- Halvor har bakgrunn som maskinfører- og gravemaskinsjåfør, Noe som passer bra ved siden av gården. Margareth jobber i barnehage, men får permisjon i de mest hektiske tider som lamminga.

– Vi ønsker ikke å leve et A4- liv. På gården skjer det hele tiden noe nytt, og vi får det aldri kjedelig. Mye foregår ute, og vi er glade i å jobbe ute begge to. Dessuten er det bra for barna å få denne erfaringen i livet både på godt og ondt, sier Margareth. Geir sier at for å drive gårdsbruk er man avhengig av at partneren også er interessert i å være med. Kona hans Kirsten hadde en jobb der hun kunne ta permisjon i de mest hektiske tider. Når den formelle gårdsovertakelsen er ferdig, kommer Geir og Kirsten til å flytte ut og finne seg et annet sted å bo på Nøss.