– Ja, jeg har forhåndsstemt på Senterpartiet, sier Iversen.

Han har vært medlem av Høyre siden 1963, og ble valgt inn i kommunestyret første gang i 1967. Han har sittet 16 år som ordfører, fire år som varaordfører, og fire år på fylkestinget. Alt for Høyre. Men i fjor meldte han seg ut, og i år har han for første gang stemt på et annet parti.

Økt medlemstall i Sp

Iversen er ikke nådig i sin kritikk, og mener Høyre sentralt har opptrådt arrogant. Det er selvsagt langtidsplanen for Forsvaret og vedtaket om å legge ned flystasjonen som ligger til grunn. Han mener at beslutningen er gjort på sviktende grunnlag, og at de lokale politikerne og folket i Nord-Norge ikke har blitt hørt.

– Vi har ikke fått noen tilbakemeldinger på utmeldingen, fra partiet. Det er ikke mitt parti som styrer nå, sier han.

Valgkamp: Willfred Nordlund (Sp) reiser de neste dagene rundt i fylket for valgkampinnspurten. Her sammen med leder i Andøy Sp, Svein Harald Haug (til høyre). Foto: Sanna Drogset Børstad

Og han er slett ikke den eneste politikeren som har meldt seg ut av sitt parti.

Leder i Andøy Senterparti, Svein Harald Haug, forteller om en økning i medlemsmassen fra 30 til 134 medlemmer det siste året.

– Jeg forventer at et sterkt Sp kan bidra til å endre vedtaket om nedleggelse. Dette har stor betydning for Nato, Forsvaret og ikke minst for Andøya, sier Iversen.

– Blir eitranes forbanna

Ytterst på havna møter Iversen Senterpartiets listetopp i Nordland, Willfred Nordlund. Han reiser nå rundt i fylket i valgkampinnspurten.

– På de seneste meningsmålingene gjør partiet det godt, og spesielt da i Vesterålen. For han er det søt musikk å høre tidligere Høyre-politikere snakke godt om Senterpartiet.

Politikkprat: De er enige om mye, i alle fall når det kommer til forsvarspolitikk, Leif Iversen (til høyre) og SP-politiker Willfred Nordlund. Her diskuterer de situasjonen på Andøya, i valgkampbobilen til Senterpartiet. Foto: Sanna Drogset Børstad

Partiet har hatt så liten tro på tallgrunnlaget som ble lagt frem av Forsvarsdepartementet i fjor, at de har bestilt en egen rapport. Den ble sluppet tidlig mandag morgen.

Nordlund presiserer at for Senterpartiet dreier ikke dette seg om distriktspolitikk, men om forsvarspolitikk:

– For meg, og for partiet, er ikke dette distriktspolitikk. Når Sp bruker så mye penger på denne rapporten, er det fordi vi har så liten tro på tallene fra departmentet, og fordi vi mener at dette først og fremst er en viktig fosvarspolitisk sak, sier Nordlund.

– Jeg blir så eitranes forbanna på den forsvarspolitikken som føres nå, legger han til.

Protestvalg

Nordlund ønsker selvsagt et så sterkt Sp som mulig i valget, og håper at partiets oppslutning kan være gode kort i eventuelle regjeringsforhandlinger med Arbeiderpartiet.

– Dette står så høyt oppe på arbeidslista vår ved forhandlinger, så jeg tror vi skal klare å snu vedtaket. Vi skal ha denne saken opp på nytt, sier Nordlund.

Nordlund mener at partibytter, som Iversen har gjort, har stor betydning.

– Jeg har møtt flere som sier at forsvarssaken er en av flere som gjør det vanskelig å stemme Høyre eller Arbeiderpartiet. Vi møter en annen tilnærming til Senterpartiet nå, sier han.

– Jeg stiller opp i avisen fordi jeg håper at mange kommer til å følge meg. Det er tungt å ta sånne avgjørelser, men jeg tror at det er nødvendig. Dette er et protestvalg.