Nylig hentet Det nordnorske oljeselskap, som er registrert på Andenes, en fullmakt til å utvide aksjekapitalen med en million kroner.

– Til nå er det satset seks-syv millioner kroner på Det nordnorske oljeselskap, sier Johan Olsen.

Fiskere

Det nordnorske oljeselskap ble etablert sommeren 2006. Mye av kapitalen bak selskapet er hentet fra fiskerinæringen. Olsen lever selv av kjøp og salg fiskebåter. Fiskere fra Senja og Salten står også på aksjonærlisten. Det samme gjør brødrene Adolfsen og Benn Eidissen. Selskapet har også eiere fra oppdrettsnæringen og fiskeindustrien.

– Forretningsideen vår er å kjøpe opp oljeselskaper som eier blokker som er i produksjon, sier Johan Olsen. Han tiltrådte som daglig leder i vår etter at hans far, Odd Sigvald Olsen, brått gikk bort.

Kjent navn

Odd Sigvald Olsen er et svært kjent navn i nordnorske oljekretser. Han var sentral da Norminol eksisterte som selskap. Norminol boret tidlig på 1970-tallet etter olje på Skarstein i Andøy, og eide blokker i britisk sektor av Nordsjøen. I 1985 gjorde Norminol en investering på 200 millioner kroner i det franske oljeselskapet Cofranord. Dette selskapet hadde en 0,33 prosent andel i Ekofisk og i en rekke omkringliggende blokker.

Odd Sigvald Olsen styrte Norminol fram til 1988. I 1991 kjøpte Saga Petrolum selskapet. I 1999 ble Saga fusjonert inn i Hydro, som igjen ble fusjonert med Statoil i 2007. I 2006 etablerte familien selskapet Det nordnorske oljeselskap med Johan Olsen som hovedaksjonær.

Mye å gjøre

– Jeg ble brått kastet inn i denne rollen etter at min far døde, og vi arbeider videre med å finne gode prosjekter i, sier Olsen til Vol. Siden selskapet ble etablert har det vært tunge hendelser i verdensøkonomien som har påvirket. Først kom finanskrisen i 2008-2009. Og i 2013 kom oljeprisfallet.

Olsen sier at det jobbes for å få et operativt oljeselskap på Andenes. Det har vært nære på.

– I januar var vi i konkurranse om å kjøpe et canadisk selskap for 85 millioner dollar. Konkurrenten vår hadde finansieringen klar. Det hadde ikke vi, dermed glapp den muligheten.

I 2010 skrev Andøyposten at selskapet var i markedet for å finansiere et oppkjøp. Da het selskapet Scandic Petroleum.

Eksisterende

Johan Olsen sier at pengene som nå hentes inn i all hovedsak skal hentes inn fra eksisterende aksjonærer. Ettersom han selv eier 60 prosent av selskapet, vil det si at han – via selskapet Oso Maritim – tar de tyngste finansielle takene. Han har ikke gitt opp drømmen om å få etablert et oljeproduserende selskap på Andenes.

– Nei, vi er bare i startfasen. Vi arbeider med prosjekter i Norge og i utlandet.

Regnskapene viser at Det nordnorske oljeselskap har et samlet negativt driftsresultat på 6,3 millioner kroner for perioden 2006-2016.