Rundt midnatt søndag 1. oktober hadde brannvesenet slukket lyng- og skogbrannen som tidligere på kvelden brøt ut  i Stavedalen.  I løpet av natten ble det etterslukket for å sikre mot at det ikke ville blusse opp igjen.

Politi fra lensmannskontoret i Andøy har denne uka gjort undersøkelser i Stavedalen for å forsøke å finne brannårsaken, men har ikke lyktes med det.

– Vis aktsomhet

– Vi har foretatt undersøkelser ute i terrenget, men har ikke funnet arnestedet og kan dermed ikke si noe om hvor brannen har startet, eller hvorfor det tok til å brenne, sier politibetjent ved Andøy lensmannskontor, Frode Monrad.

Det har vært en svært tørr september, og politiet maner folk til aktsomhet med bruk av ild i utmarka.

– Akkurat nå er det veldig tørt i marka, siden det har kommet lite regn og vi oppfordrer folk til å være forsiktig med åpen flamme. For hvis det begynner å brenne og er vind og slike forhold som det var søndag, vil en brann spre seg veldig fort. I tørt gras og lyng går det unna når det først begynner å brenne, sier Monrad.

Han råder folk som skal tenne bål, til å ha slukningsmidler tilgjengelig.

– Bålforbudet er opphevet, men de spesielle forholdene nå, gjør at man bør ta ekstra forhåndsregler nå som det er så ekstremt tørt. Vær forsiktig med bruk av åpen ild, sier han.

Brannmannskap med lykt går mot brannområdet. Foto: Linn Cecilie Rønneberg

Skogbrann er forholdsvis sjeldent i Vesterålen, på våren når det brennes bråte er det imidlertid mer vanlig at flammer kommer ut av kontroll i marka.

– Vis aktsomhet, det er vår oppfordring til folk, sier Monrad.

Har undersøkt tomta på Sætra

Brannetterforskere har vært på Andøy for å etterforske brannen på Sætra som skjedde i februar i år.

– I forrige uke var vi og gjorde undersøkelser og har gravd i tomta, men kan ikke gå ut med det vi har funnet. Hvorvidt etterforskninga nå er avsluttet med bakgrunn i de funn vi har gjort, er ikke avgjort ennå. Vi må vurdere hvorvidt vi skal gjøre flere ting i tomta, sier politibetjent Frode Monrad.

Med på brannetterforskningen var personell fra Andøy lensmannskontor i tillegg til kriminaltekniker Terje Pedersen, Leif Halland og Terje Hegglund Andreassen fra det lokale el-tilsynet DLE.

– Alle kraftselskapene har en mann i el-tilsynet som er sammen med politiet på ei slik etterforskning. For oss er det nyttig å ha med en fra dette fagfeltet når vi leter etter arnestedet til en brann, sier han.

– Vi leter etter en brannårsak og kan foreløpig ikke gjøre noen konklusjoner med bakgrunn i de undersøkelsene som ble gjort i forrige uke. Det er for tidlig å konkludere,  sier Monrad.

Han tilføyer at om etterforskningen skal fortsette og hvorvidt det skal foretas en undersøkelse til, ikke er avgjort.

Gode råd fra brannvesenet

Politiet har ikke gjennomført åstedsundersøkelse for å finne årsaken til brannen på Sellevoll.

– Det har vært en god del branner på Andøy den siste tida. Brannvesenet har sine råd til folk for å forebygge brann, og dette er råd man bør følge, for eksempel å unngå å lade smarttelefoner og nettbrett om natta, og heller ikke bruke vaskemasin om natta,  sier han.

Om to uker skal undersøkelsene på Sellevoll finne sted.

– Det vi gjør når vi leter etter brannårsaker, er at vi arbeider etter eliminasjonsmetoden. Det vil si at vi forsøker å utelukke ulike årsaker, og når man har utelukket det som er usannsynlig, vil det man da står igjen med, forhåpentligvis være det som er årsaken til brannen, sier Monrad.