Det er en utrolig blid gjeng bak disken i kaféen til Lionshuset, midt i Andenes sentrum. Det er torsdag og tid for manges favoritt, de smakfulle vårrullene som serveres som dagens varmrett.

– Vi bruker som regel å ha vårruller på torsdagene, fordi vi trenger litt tid til å forberede fredagens mat, sier Hanne Bunes som arbeider i flyktningetjenesten.

Hanne Bunes i flyktningetjenesten, og Faten som har startet opp sin egen kafé i Lionshuset Foto: Tone M. Sørensen

Kjøkkengjengen arbeider med stor hast, og det serveres på løpende bånd til gjester som kommer.

Veldig god og litt sterk

Internasjonal kafé er utrolig populær, hit kommer både pensjonister for å ta en formiddagsvaffel og mange andre for å spise lunsj.

– På fredagene serverer vi forskjellig mat som varmrett, til nå har det vært etiopiske retter, burmesiske og somaliske retter. Tilbakemeldingene fra folk er veldig gode, de fleste synes maten er veldig god, noen ganger synes de den er litt sterk, sler Bunes.

Kaféen er en del av introduksjonsprogrammet som flyktningene er med på, for å bli integrert i det norske samfunnet. I Andøy er det per nå om lag 200 flyktninger fra en rekke nasjoner.

– Ved å delta her lærer de både kafédrift og får øvd på språket. Og det er også en flott måte for dem å bli kjent med folk på, og ikke minst at folk blir kjent med dem, sier Bunes.

En strålende blid gjeng på kjøkkenet, der de torsdag solgte vårruller som varmt hvetebrød.

Og noen lærte kafédrift i ekspressfart, som for eksempel Faten, som har bodd på Andenes i fire måneder.

– Faten var med på internasjonal kafé en gang, deretter startet hun opp sin egen kafé her på lørdagskveldene, der hele familien bidrar og lager syrisk mat. Det er godt gjort, etter å ha vært på Andenes i fire måneder, sier Bunes.

Faten selv viser stolt fram bilder av matrettene som hun, tre sønner og ektemannen disker opp med til gjester.

– Det har gått veldig fint, forrige lørdag kom det noen, kanskje denne lørdagen enda flere, smiler hun.

– Fantastisk

Flyktningetjenesten i Andøy startet opp med internasjonal kafé i juni 2016.

– Jeg tror litt av grunnen til at det er blitt så populært, er at her kan man få et godt lunsjmåltid til en billig penge, sier Hanne Bunes. Inger Haftorsen og Ellinor Johansen er innom kaféen, og forteller at de synes det er et koselig tilbud.

– Det er første gang jeg er her, og dette er kjempespennende. Det lukter ihvertfall helt herlig, så vi gleder oss til å spise, sier Monika Baraa, som er på Andenes på kurs.

Gerd Elin Sørensen er med i Lions dameklubb, og er godt kjent med de nye beboerne i kommunen. Her sammen med Muna.

Ristin Kemi fra Karasjok er utrolig begeistret for kaféen.

– Dette er et fantastisk tiltak, ikke bare for integrering men også for inkludering. Jeg alle kommuner burde ha en kafè som dette. All ros og heder til Andøy kommune som strå bak, de må ha noen ildsjeler som driver dette. Jeg synes dette er utrolig flott!