Leder Therese Andreassen sier at det er godt gjort av Sjåvoll å avle fram 40 føll på en slik liten rase.

– Hun er den største i Nordland. Det er viktig at vi får antallet opp. Rasen betyr mye. Det er en nordnorsk kulturskatt som står på rødlista over utrydningstruede raser, og det er den eldste hesterasen i Norge, sier Andreassen. Hun legger til at det er blitt opprettet mye nordlandshest i Andøy.

70 års jubileum

Anledningen for utdelingen av ærespokal til Åseoppdretter Sjåvoll var 70-årsjubileet for Nordlandshestlaget som behørig ble markert med utstilling på Sortland 2. september.

Sjåvoll setter pris på utmerkelsen. Hun kjøpte den første nordlandshesten i 1989, og fikk det første føllet på 90-tallet. Siden den tid har hun hatt 20 hopper med et snitt på to føll årlig.

utmerkelser: Miriam Hokland Hansen fra Breivika fikk 2. og 3. premie med ponniene sin Olle. Privat foto

Norges eldste rase

Andreassen opplyser at det er vanskelig å skaffe god oversikt over hvor mange nordlandshester/lyngshester som finnes i Norge.

– Nordlandshesten er vår norske arv av den eldste rasen i Norge. Dersom man skal være nasjonalistisk, så må man ta vare på sin egen rase, slik at den ikke dør ut. Nordlandshesten har vært tilpasset våre naturforhold i tusenvis av år. Det er en veldig klok og bruksvennlig hest som kan brukes til alt, og egner seg særlig godt til terapiridning, sier Sjåvoll. På utstillingen stilte hun ut Lærdals Silva som fikk andre premie, og Blåsnella som fikk godkjent grad. Andreassen fra Breivika stilte ikke med nordlandshester på utstillingen, men fikk 2. og 3.-premie i eksteriør og bruk for datterens shetlandsponni Olle.