Det er to år siden han kom som sogneprest til Andenes etter å ha jobbet som kapellan hjemme i Fevik i Grimstad i 19 år. Søndag er det avskjedsgudstjeneste med den folkelige presten, som sammen med kona Klara har satt sitt preg på Andøysamfunnet.

Stortrives

– Jeg ønsker å takke for at vi ble så godt mottatt. Vi kjente ingen da vi kom, og var spente. Men vi har trivdes kjempegodt. Jeg har fått være med på mange artige ting både i yrke og fritid, sier han. Klara var pensjonist da hun kom, og med det beveget seg fra å være prestens kone til prestekone. Hun har vært med i babysang i tillegg til å støtte opp om kirkeringen og gudstjenestelivet. I tillegg til å være inkludert i klubber og foreninger utenom kirken.

– Vi har hatt utrolig mange flotte naturopplevelser. Bare i år har vi vært 6–7 ganger på Måtind. Vi plukket bær i marka, og jeg har fått prøve meg på fiske både på sjøen og i vannet, sier han. «Havbrått-gjengen» inviterte han med på skreifiske i vinter.

– Det var en stor opplevelse å dra inn 20 tonn med skrei i et kast, og deretter stå nede i bunnen og bløgge. Det har også blitt fine turer med sjarken til Yngve Larsen. Vi har hatt mang en god prat, og spist mye gode fiskemiddager, smiler han. Oddvar setter også pris på fisketurer i marka, der han også har lært «makkadupp».

Reiselivsprisen for god reklame

– Vi har både syklet og kjørt bil på øya, og hatt utrolig mye besøk. Huset vårt er praktisk med 10 overnattingsplasser. Egentlig burde vi ha fått reiselivsprisen for god reklame for Andøy, smiler han. Hovedmotivasjonen for å ta prestestillingen nordpå var å få oppleve Nord-Norge, og det har de gjort til fulle. Han har tilbrakt mye tid på golfbanen på Bleik. Generelt synes han folk er gjestfrie og har bydd på seg selv. Paret har blitt inkluderte i fellesskapet, selv om folk visste at de ikke kom til å bli så lenge. Han liker også å oppsøke «mannebordet» på Bakeriet, og sitte og prate «shit» med alle andre.

En fornyelse

– Jeg var på ingen måte trøtt og utbrent da jeg kom hit. Det har vært en fornyelse for meg som prest å være her. Sørpå er det så mye aktivt kirkeliv at presten befinner seg mer i en «kirkeboble». Her nord er det mye tro, men ikke så mye aktivt kirkeliv. Derfor befinner presten seg mer ute blant folk i ei «folkeboble». Dersom presten kan trives med det, blir det bra, flirer han.

Oddvar Tveito roser sin dyktige stab på Andøy kirkekontor. Avbildet sammen med menighetssekretær Gro Heidi Andersen og kirkeverge Jan Harald Andersen.

Koste seg med konfirmantene

– Jeg har trivdes godt med å gjøre spennende ting med konfirmantene. Konfirmantteamet som har kommet utenfra er bra for ungdommen. Siden det ikke er et eget ungdomsarbeid i Andøy, så vil de kunne se at det er ungdom med tilhørighet og tro. Selv har jeg innført «På flukt» som går ut på å være flykting for en natt mellom Andenes og Bleik. Det har vært populært og skal videreføres. Det er også fint at konfirmantfadderordningen som jeg tok med fra Fevik skal videreføres. Den går ut på samtale med faddere i løpet av konfirmasjonstiden. Etter min mening bør dette videreføres på landsbasis, sier han. Oddvar nevner også barnekoret Minising og hans egen synging i Mannskoret som en berikelse i oppholdet.

– Jeg har hatt en fantastisk stab å jobbe med. Så vil jeg også nevne menighetsrådsleder Guri Bendiksen som står på selv om hun er syk. Vi trenger flere som engasjerer seg i menighetsbyggende arbeid. Det er nok her jeg føler at menigheten er mest sårbar, sier han.

Gråter når vi drar

Både han og kona kommer til å gråte når de flytter.

– Vi har barn og barnebarn hjemme, så det holder å være borte to år. Men jeg kommer nok til å melde meg til vikartjenester, så vi skal ikke se bort ifra at jeg kommer igjen, avslutter han.