Medlemmene i Samskap, som har ansvaret for omstillingsarbeidet i Andøy kommune, møtes mandag neste uke.

Da skal medlemmene ta stilling til tre søknader om støtte fra omstillingsmidlene.

Opplevelsesenter med kafé og butikk

Prosjektet «The Whale», som Andøy Reiseliv står bak, har søkt Samskap om 1,4 millioner kroner i støtte til videre satsing.

«The Whale planlegges som en attraksjon med opplevelser i verdensklasse på Andenes. Hovedinnholdet i attraksjonen bygges opp om hvaler», heter det i sakspapirene.

Ambisjonen er å etablere «The Whale» som et senter for forskning og undervisning innen hvaltemaer. Senteret er tenkt både som et opplevelsessenter og som et sted som «skaper aktiviteter både i lokalsamfunnet og internasjonalt».

Det er også planlagt at senteret skal huse en kafé, en butikk og mulighet for å arrangere konserter og andre kulturarrangement på stedet.

Forventer 35.000 solgte billetter

Andøy Reiseliv har gjennomført en markedsanalyse og vurderer at «The Whale» kan forvente å selge 35.000 billetter det første hele driftsåret. Av disse forventes 60 prosent av de besøkende å være internasjonale gjester, 20 prosent nasjonale gjester og 20 prosent lokale og regionale gjester.

Totalprosjektets økonomiske ramme er anslått til å være på 2,6 millioner kroner, og det er som nevnt søkt støtte på 1,4 millioner kroner.

Administrasjonen foreslår at Samskap gir 1,3 millioner kroner til prosjektet, som både Andøy Reiseliv og Samskap håper skal bli «en attraksjon i verdensklasse».

Vil støtte Marmelkroken med 400.000

Marmelkroken og eier Lisbeth Seppola ønsker å planlegge hvordan overnattingsstedet kan vokse og utnytte seg av mulighetene som ligger i Andøya som reiselivsdestiansjon.

Det foreslås i sakspapirene at Samskap bevilger 393.250 kroner i støtte til Marmelkroken for å utvikle overnattingsstedet på Bø på Andøya.

«Vært i konstant utvikling»

Seppola kjøpte Marmelkroken i 2011.

«Marmelkroken har siden Seppola overtok vært i konstant utvikling og er i dag ved et veiskille der det må tas konkrete valg for å komme videre. En stadig større etterspørsel etter kvalitetsopplevelser i regionen, samt mulig etablering av rakettskytefelt i nærliggende område, gjør at Marmelkroken må tydeliggjøre og syrke sin allerede etablerte naturprofil», skriver administrasjonen i Samskap.

«Dette er tenkt gjort gjennom bevisste valg på estetikk og tilrettelegging for fugletitting, nordlysobservasjon og naturfotografering av fugler, uvær, midnattssol og nordlys. Vi mener at Sepoola gjennom sin satsing og videreutvikling av Marmelkroken har vist at igangsatte prosjekter blir gjennomført», heter det videre.

Ønsker ikke å støtte bok om Andenes

Lokalforlaget AS har også søkt Samskap om støtte. En journalist og forfatter ønsker 200.000 kroner i støtte til et forprosjekt i forbindelse med at de vil gi ut en bok om Andenes kalt «Neri Værret».

Samskaps programleder Brita Erlandsen anbefaler Samskap å avslå søknaden fordi «prosjektet ikke er vurdert til å rette seg mot et eller flere av innsatsområdene definert i omstillingsplanen».