Neste uke leverer Ap og Sp, kanskje med flere partier på laget, hvert sitt representantforslag/dokument8-forslag på Stortinget. Mens Ap sitt ber om en intern gjennomgang av tallene som ligger til grunn for nedleggelsen, vil Sp ha en ekstern gjennomgang.

Hilde Flobergseter mener fokuset burde være på mer enn tallene.

– Det jeg finner problematisk er det som mangler i langtidsplanen og beslutningsgrunnlaget. Jeg vil ha en gjennomgang av hvordan forsvarsevnen til Norge blir, både operativt og ved mottak av allierte, ved en nedleggelse av Andøya Flystasjon. Det er spørsmål som ikke har blitt vurdert. Det burde jo egentlig være det viktigste. Det er noe flere etterlyser og som det er stort engasjement rundt på facebooksida vår.

Flobergseter sier videre at hun mener at det å legge ned på Andøya uten å se på konsekvensene for et helhetlig forsvar blir feil.

– Glad saken lever

Selv om Flobergseter vil ha mer fokus på innhold og mindre på kostnader, er hun glad det nå ser ut som saken er en veldig het potet på Stortinget.

– Det som foregår nå viser at saken lever i beste velgående etter 1,5 år. De siste dagenes nyheter viser også at saken er veldig vanskelig politisk, sier hun og fortsetter;

– Men, det at saken er oppe og at flere partier engasjerer seg er et positivt tegn, på alle måter.

– Ekstern gjennomgang best

– Hva vil, etter ditt syn, være det beste. Ekstern eller intern gjennomgang?

– Det sier vel seg egentlig selv. For å få en uhildet gjennomgang bør den være ekstern. Noe annet er egentlig ikke vits. Uansett gjennomgang så vil en jo få svar, men vi lurer jo litt på hvordan Ap skal forholde seg til saken om en intern gjennomgang ikke får frem noe nytt i saken.

– Mener du Ap spiller for galleriet?

– De får i alle fall ikke flere medlemmer fra oss i nord når de holder på som de gjør. Om de gjør dette for å kunne slå seg på brystet og si at de holder det de lover, vet jeg ikke, men jeg forstår ikke deres fremferd i saken, sier hun før hun avslutter;

– Når vi ser på helhetsbildet er det uforståelig at Andøya legges ned. Derfor må de vise ansvarlighet på Stortinget nå. Vi mener det rent miljømessig og forsvarsmessig det ikke er noe å tjene på en nedleggelse på Andøya. Dette dreier seg ikke bare om Andøya, men forsvarsevnen til Norge. Nettopp derfor er denne saken så viktig.