– Det råder en dyp mistillit mot Forsvarsdepartementets tall som er så alvorlig at Stortinget bør be om en ekstern gjennomgang, sier Torbjørn Bongo, forbundsleder i Norges Offisersforbund til Dagsavisen.

Tirsdag i neste uke fremmer Senterpartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti et representantforslag (Dokument 8) for å få en ekstern gjennomgang av vedtaket om å leggen ned og flytte flybasen på Andøya. Onsdag morgen ble det klart at Arbeiderpartiet nå åpner for å bli med på det forslaget, kontra det de sa i forrige uke, nemlig at de ville komme med eget forslag hvor de ba regjeringen gå gjennom vedtaket.

– Tiltro til vedtaket

Bongo mener vedtaket i seg selv er rett, men at eneste måten å få gjennomslag for flyttingen av basen til Evenes er å få en ekstern gjennomgang.

– Alt som har kommet fram etter beslutningen, har styrket vår tro på at vi tok rett standpunkt. Det framstår fremdeles svært utfordrende – nærmest umulig – å gjennomføre flyttingen til Evenes på en god måte. Det er stor usikkerhet knyttet til om det er nok plass, i tillegg trenger vi Andøya som flybase til å ta imot allierte jagerfly.

Fremmer forslag

Nå er det klart at Venstre og Krf støtter forslaget fra Senterpartiet. De tre partiene vil i neste uke fremme et forslag for Stortinget om en ekstern gjennomgang av kostnadene og konsekvensene knyttet til nedleggingen av Andøya flystasjon.

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum mener Andøya er det beste alternativet både flyoperativt, beredskapsmessig og for å ta imot allierte forsterkninger.

– Rent forsvarsmessig er det ingen tvil om at det beste er å opprettholde Andøya. Da er det ett argument som er hovedgrunnen for å flytte fra Andøya til Evenes, og det er penger, sier han til NTB.