Nordland Høyre avholdt sitt årsmøte i helga. I tillegg til å vedta nytt styre, vedtok årsmøtet enstemmig en resolusjon hvor de ber regjeringa bidra til å realisere en oppretting av Andøya Space Port.

«En slik satsning vil bidra til omstilling og fornyelse nasjonalt, og bidra til at Norge forsterker sin posisjon som romnasjon. Det vil også være med å støtte opp om en europeisk satsing fra norsk jord,» skriver de i resolusjonen.

Unikt i Europa

VOL har tidligere skrevet om både planer om et nytt dronesenter på Andøy og romsimulasjonen til Andøya Space Center, men dette har ikke noe med noen av de tingene å gjøre.

Ifølge administrerende direktør Odd Roger Enoksen ved Andøya Space Center er dette snakk om noe helt nytt, og potensielt historisk.

– Det vi snakker om her er etablering av et nytt datterselskap av Andøya Space Center, som skal drive med oppskyting av små satellitter. Det er noe vi har jobba med lenge, som forhåpentligvis nærmer seg en realisering, sier Enoksen. Det har blant annet vært konsekvensutredning av mulig lokalisering, som flere medier har omtalt.

Det finnes per i dag ingen slike oppskytingsstasjoner i Europa. Interessen er stor, og Andøy er godt egnet, ifølge Enoksen.

– Flere europeiske land ser på muligheten for å gjøre det. Sverige, Portugal, Skottland, Norge og Portugal er de to stedene som egner seg best. Du må ligge i nærheten av sjø og hav, og ikke skyte satelitten over andre land. For oss blir dette lignende mye av av det vi gjør med raketter.

Ifølge Enoksen er de alt i drøftinger med flere store europeiske selskaper om dette. Det er snakk om kommersiell oppskyting av sattelitter, for for eksempel jordobservasjon eller til telekommunikasjon.

Lover å jobbe for saken

Det var Høyres lokalpolitikere fra Vesterålen som la fram resolusjonen, som altså ble enstemmig vedtatt på årsmøtet.

– Det er en kjempepositiv nyhet at vi fikk gjennom dette, jeg er så glad og lykkelig. Det viser at Nordland Høyre stiller opp for Andøya og omstillingsarbeidet, sier Høyre-politiker Beate Bø Nilsen. Hun er selv opprinnelig fra Andøy, men sitter i dag blant annet i kommunestyret i Sortland. Nilsen er også gruppeleder for Høyre i fylkestinget i Nordland.

Beate Bø Nilsen er Høyrepolitiker i Sortland. Foto: Silje Helene Nilsen

– Det at vi i Nordland Høyre vedtar en slik resolusjon, betyr at våre stortingsrepresentanter får resolusjonen i hånda og skal jobbe for det nasjonalt. For oss er det kjempeviktig, siden vi sitter i regjering. Ikke tvil om det. Det har vært en del uheldige ting rundt nedlegginga av Andøy flystasjon, sier Nilsen.

Plaster på såret?

Nyvalgt leder Grethe Monica Fjærvoll i Nordland Høyre sier vedtaket kommer av en oppriktig vilje for å gjøre noe for andøysamfunnet, etter at regjeringen i fjor gikk inn for å avvikle Andøya flystasjon.

– Jeg håper inderlig ikke det oppfattes som et plaster på såret. Vi i Nordland Høyre har sagt hele tida, ikke minst de to stortingspolitikerne våre, at vi vil gjøre det vi kan for å bistå andøysamfunnet for å finne kompenserende tiltak.

Ved valget i høst gjorde Høyre sitt dårligste valg noe sted noensinne i den tidligere bastionen Andøy kommune.

– Det er jo sånn at vi er veldig klar over den vanskelige situasjonen Andøy Høyre har vært i. Vi kommer til å bidra alt vi kan. Nå handler det om realpolitikk, og hvordan man kan bistå for å etablere flere arbeidsplasser.

Beslutningen om å legge ned flystasjonen ligger fast, og Nordland Høyre har ikke gjort noe vedtak om at de er imot dette.

Nærmere realisering

Ifølge Enoksen rykker prosjektet stadig nærmere realisering. Romsenteret har ønsket å etablere oppskyting av småsattelitter helt siden 2008.

– Det må man kunne si er ganske lenge. Nå er det i ferd med å løsne. Det skyldes flere grunner. Da vi starta med dette, var vi litt tidlig ute. Vi var kanskje litt synske. Men få trodde da at småsatelitt kom til å bli et kommersielt marked, sier Enoksen. Nå er småsattelitter blitt et stort marked internasjonalt.

–Vi hadde ikke kommet med noen satsing uten at vi tror det er kommersielt bærekraftig, sier Enoksen, som er utålmodig etter å komme i gang.

– Håpet er at finansieringa er på plass i 2019, og at vi kan motta de første kundene i 2020. Da blir dette den første – og foreløpig eneste – slik virksomhet i Europa.