– Etter all sannsynlighet blir det en større kamp om rettighetene, og det vil være flere aktører som vil hevde «historisk rettigheter» for å få lov til å kjøpe rettigheter og tillatelser, spår megleren.

– Det er kommet en regel i deltakerloven, som gjør at myndighetene kan dispensere fra aktivitetskravet i deltakerloven. Flere kan benytte denne lovhjemmel, mener Olsen, men det vil kanskje gå noe tid før det kommer en tilpasning.

Tidligere denne uken ble det kjent at fiskeindustribedriften Klo i Øksnes får lov til å eie en fiskebåt. Det har utløst en meget opphetet debatt.

Livredd Arbeiderpartiet

Fiskebåtmegleren på Andenes har markert seg som en talsmann mot kvotehandel til tross for at han lever av dette. Olsen sier til VOL at det har vært en voldsom prisstigning på kvoterettighetene det siste halvåret.

– Prisene begynte å stige på seinvåren, og fram til nå har kvotene steget med cirka 30 prosent, sier Olsen.

Han tilbyr en forklaring på det plutselige prishoppet.

– Jeg tror at fiskebåtrederne var engstelige for at Arbeiderpartiet skulle komme til makten og stanse kvotehandelen. Derfor skyndte de seg å kjøpe kvoter, sier Olsen.

Kvotefaktorer

Fiskernes kvoter regnes ut etter hvor mange kvotefaktorer et fartøy har. En båt på cirka 13 meter, som har litt grunnkvoter kan typisk ha 10 kvotefaktorer. I tillegg kan den eie fire-fem kvotefaktorer, som er tidsbegrenset og kjøpt.

– For noen måneder siden kostet en kvotefaktor cirka to millioner kroner. I dag koster en faktor 2,5 millioner kroner, og går vi fem år tilbake i tid var prisen «bare» 500.000-600.000 kroner, sier Olsen.

Det betyr at en mindre kystfiskebåt fort kan ha kvoteverdier for rundt 30 millioner kroner med dagens priser.

VOL er kjent med et eksempel fra Vesterålen. En båt ble solgt i fjor vinter for 18 millioner kroner. Den ligger ute i markedet med en prisantydning på 28 millioner kroner.

Og prisgaloppen stanser ikke med dette. Johan Olsen sier at kvoteverdiene kan doble seg på to år. Neste omdreining kan komme av at en ny gruppe får anledning til å kjøpe kvoterettigheter: Fiskeindustrien.

Vedtaket

Blir dagens forutsetninger lagt til grunn, det vil si at fiskeindustrien får lov til å kontrollere fiskekvoter, kan prisene bli ekstremt høye.

– Det kan bli 100-200 prosent oppgang på rettighetene hvis dette blir stående, spår Olsen. Han understreker at han selvsagt ikke vet at dette blir resultatet. Det er et element av spådom i tipset.

Får Olsen rett i denne spådommen, kan en kvotefaktor om to år være verdt opptil fem millioner kroner.

Olsen sier at mange fiskere langs kysten, som har mindre kystfiskebåter, dermed kan eier kvoter og båter verdt 30 millioner kroner. Disse kan de selge, og leve godt av rentene.

Fiskerne har absolutt ikke gjort noe galt. De har bare fulgt loven, understreker Olsen.