Det er Kystverket som har foreslått en utbygging av havna, og den skal etter planen realiseres i perioden 2024-2029.

I nasjonal transportplan foreslo regjeringen å sette av 235 millioner kroner fram til 2024 og 235 millioner kroner i perioden 2024 til 2029 til havneprosjektet på Andenes. I valgkampinnspurten gikk Arbeiderpartiet ut og mente at dette ville forsinke prosjektet, og ville ha hele prosjektsummen, på 470 millioner kroner, inn i perioden fram til 2024.

25 millioner til oppstarten

Arbeiderpartiet har derfor lagt inn en oppstartsbevilgning for den nye fiskerihavnen i sitt forslag til statsbudsjett for 2018. Oppstartsbevilgningen lyder på 25 millioner kroner.

Det samme foreslo partiet for ett år siden, for budsjettet for 2017.

Eirik Sivertsen, stortingsrepresentant for Nordland Arbeiderparti, vil ha fortgang på byggingen av Andenes havn. Foto: Gaute Bergsli

Eirik Sivertsen, som er en av partiets stortingsrepresentanter fra Nordland, mener at med deres opplegg, vil man kanskje kunne se på en ferdig fiskerihavn så snarlig som i 2020-2021.

– Det er jo avhengig av hvor fort man klarer å bygge, men indikert byggetid er på rundt tre år, sier Sivertsen til VOL.

Fikk ikke flertall i fjor - prøver igjen i år

Han mener at det er viktig å få tatt tak i denne saken raskt, og er skuffet over at regjeringa kun vil inn med halve summen i den første delen av planperioden.

Arbeiderpartiet fikk ikke flertall for sitt forslag i fjor, og forventer heller ikke å få det i år. Sivertsen frir imidlertid til Venstre og Kristelig folkeparti, som han håper vil bruke dette i budsjettforhandlingene med regjeringen.

Andøy-ordfører Jonni Solsvik har nemlig henvendt seg til hele nordlandsbenken i et brev, der han argumenterer tungt for at fiskerihavna vil være viktig for utviklingsmulighetene i kommunen.

– Nå er det tid for ikke bare å snakke om Andøya, men også å legge penger på bordet, sier Sivertsen.