Styreleder Roy Pettersen i Bleik Fisk konstaterer at den første sesongen har gått bedre enn forventet siden starten i januar.

– Vi har hatt god tilgang på fisk. Fiskerne har brakt god kvalitet på land. Det har vi merket fra markedet som ønsker seg fisk fra Bleik. Garnfisken er av ypperste kvalitet når den blir håndtert riktig, sier Roy. Styremedlem, fiskeskipper og medeier Petter Pettersen opplyser at den korte veien til fiskefeltet gjør tilgangen på fisk ekstraordinær.

Uvanlig

Ppå Bleik driver de et helårsfiske med et stort kvantum som tas opp utenom vintersesongen.

– Vi søker etter flere arter, og har ikke panikk for å få opp all torsken på vinteren. Når vi nå nærmer oss to tusen tonn fisk, er det et anselig tall. Det er unikt med et oppstartsår for dette fiskemottaket som går i stødig kurs mot overskudd. Det er det få som får til første året, sier Petter.

– Tryllekunstnere

Roy kaller bleiksfiskerne for tryllekunstnere.

– De får utnyttet torskekvotene utover hele året, og sparer på den for å klare reguleringskravene for bifangst, slik at de blant annet får dratt opp sei. Det er en kabal som skal gå opp både på sjø og land, sier Roy.

Daglig leder Ole Johnny Nilsen ved JM Nilsen Fisk opplyser at de kjøper fisken direkte fra hvert enkelt båtlag, for så å frakte den til bruket på Nordmela der den blir bearbeidet og solgt i markedet. Men de har en avtale med Bleik Fisk om at det utbetales en margin for hvert kilo fisk som leveres.

Roy opplyser at innkjøringssesongen viser at det er liv laga.

– Fiskebruket har fått en ny giv basert på dugnadsorientert arbeid av fiskerne og de som jobber i mottaket. Vi har snudd utviklinga med bråstopp av anlegget i 2013. Det sto for forfall, men nå har vi pusset opp gradvis, sier han. Det innebærer nytt tak over produksjonslokalet. Alt av krav til Mattilsynet er tilfredsstilt. Nå ønsker eierne å utvikle mottaket fremtidsrettet. I første omgang skritt for skritt etter hvert som økonomien styrkes. Utenfor er det oppgradert fenderverk og kai, samt asfaltering.

Håper på Fiskarlagsstøtte

De mener at det er ei fantastisk fin kai for flåten, men også at de har en utfordring når det kommer til sandvandring. Behovet for å få blåst bort sand er stort. Straumforholdene fører sand inn i havna.

– Vi håper på Andøy fiskerlags støtte til å få gjennomført dette. Kystverket har både budsjetter og muligheter til å få det gjennomført, sier han.

Fiskeskipper, styremedlem og medeier Glenn-Thomas Madsen sier at de på sikt også håper på mudring av innseilinga og dybden i havna.

– På laveste lavvann kan det være små marginer på de største båtene fullastet med fisk, sier han.

Ole Johnny sier det må jobbes for å få Bleik havn inn på Andøy kommunes havneplan for å bli prioritert.

Hatlestad fortsetter

Carl Martin Hatlestad er plassleder og produksjonsansvarlig.

– Han er engasjert videre som daglig leder i 2017 og 2018. Allsidigheten hans gjør at han bidrar med mange oppgaver og får utnyttet personellressurser bra for å håndtere mottaket på en god måte, skryter Roy.