I det første Samskap-styremøtet ble det bevilget 1,7 millioner kroner til ulike prosjekter. Dersom styret sier ja til alle søknader mandag, vil organisasjonen dermed ha vedtatt å bruke de første fem millioner kroner av omstillingsmidlene. Brita Erlandsen er fornøyd med søknadsmengden.

Mye penger

Disse er innstilt å få penger mandag:

  • Oso Maritim AS er innstilt å få et tilskudd på inntil kr 355.000 kroner til prosjektet «forprosjekt fiskemegling».

  • OSO ISM er innstilt å få et tilskudd på inntil kr 317.000,- kroner til prosjektet «Oso Maritim – ISM».

  • Andfjord AS er innstilt å få et tilskudd på inntil kr 1.410.000 til prosjektet «landanlegg laks»

  • Andøy Fjordfiske AS er innstilt å få et tilskudd på inntil kr 100.000 kroner til prosjektet forstudie vekstmuligheter.

  • Andøy reiseliv er innstilt å få et tilskudd på inntil kr 400.000 kroner til prosjektet «Go Andøy».

  • 8485 Teater (SUS) er innstilt å få et tilskudd på inntil kr 359 560,- kroner til prosjektet 8485 Teater – forprosjekt.

  • Andenes idrettslag er innstilt å få et tilskudd på inntil kr 340.000,- kroner til prosjektet AIL Fotballextra.

I tillegg er det bevilget til sammen 100.000 kroner på delegasjon til to søknader.

Fornøyd

Andværingene har gått mann av huse for å søke om midler fra Samskap.

– Vi avvikler det femte PLP-kurset i dag. Vi har hatt fire fulle kurs med 20 deltakere, og også det femte kurset er fullt, opplyser Erlandsen.

De som skal søke Samskap-støtte må ha den prosjektkompetansen som kurset gir. Hun peker på at kurset dessuten har et element av nettverksbygging ved seg.

ESA-trøbbel

Det er varslet flere store prosjekter via Samskap, men foreløpig kan ikke Samskap bevilge de store summene. Samskap må spørre EU om lov.

– Grensen er på 1,8 millioner kroner (200.000 euro). Det er det meste vi kan gi i støtte for å holde oss innenfor reglene om lovlig statsstøtte. Vi samarbeider med Nordland fylkeskommune om å sende en søknad til ESA (Efta-avtalens overvåkingsorgan) om å få hevet grensen. Dette kommer til mange måneder å få søknaden avgjort, og inntil vi eventuelt får forhøyet grensen er altså 1,8 millioner kroner det meste vi kan gi i støtte, sier Erlandsen.

Det er ventet store søknader innen fiskeoppdrett og romfartsvirksomhet. For ikke-kommersielle prosjekter er det ingen grenseverdier.