Det pågår prosesser for å bygge nye brannstasjoner i både Øksnes og Sortland, i Andøy skal det nå prosjekteres to brannstasjoner. Det mener brannmannskapene i kommunen er på høy tid.

– Jeg har jobbet her i 18 år, og vi har alltid hatt kummerlige forhold på brannstasjonen på Andenes. Av mangel på garderobemulighet henger vi arbeidstøy og private klær på6 samme klesknagg, sier Hansen.

Det innebærer at etter at de er ferdig på en utrykning, blandes arbeidstøy og privat tøy. Det er heller ikke tilfredsstillende dusj-, vask- eller toalettmuligheter etter endt innsats. Da blir det private tøyet eksponert for alt av farlige stoffer brannmannskapet har vært utsatt for under brannen.

Farlige stoffer

– Når vi forlater brannstasjonen etter arbeidet med vårt private tøy som har vært eksponert for farlige stoffer, drar vi dette med oss til både barnehagen når vi henter barna våre, butikken når vi handler etc., forklarer Hansen.

Han er glad for at det skjer en progresjon med tanke på nye brannstasjoner både på Andenes og i Risøyhamn.

Burde vært gjort for lenge siden

Han mener at det burde vært gjort for lenge siden. Foreløpige prosjekteringer viser at kostnader ved ny brannstasjon på Andenes er 23,7 millioner kroner, og i Risøyhamn 10 millioner kroner.

– Det er positivt at administrasjonen holder på med dette, og etter hvert kommer fram til en tilfredsstillende løsning, påpeker han. Han er kjent med at det over mange år har vært forsøkt å finne egnede løsninger, men at de ikke har oppnådd tilstrekkelig alvorlighetsforsåtelse i avgjørende fase.

– Det at ikke administrasjonen har fulgt dette opp, gjør at vi brannmannskaper er utsatt for kreftfremkallende stoffer, sier han.

Skikkelig verneutstyr

Hansen berømmer kommunen for at de har skikkelig personlig verneutstyr.

– Dette blir også fulgt opp med kontroll og godkjenning, og det er god kvalitet på risikobaserte øvelser. Alle blir sendt på kurs etter behov. Hovedfokuset er at alle skal være skolert og utdannet, sier han. Et annet problem er plassmangel inne på brannstasjon, slik at kjøretøy må stå ute, og stigebilen tar opp plass på det kommunale verkstedet til uteseksjonen.

– Vi har heller ikke plass til beredskapsmateriell, sier han.