Elevene fra vestsida av Andøya kom forsinket frem til Andenes skole fredag morgen, på grunn av at bussene fikk problemer i uværet.

– De var forsinket, men de fleste har kommet seg fram nå, sa rektor ved Andenes skole, Sveinung Ellingsen til VOL fredag morgen.

En buss ble tatt av fallvind og blåste i grøfta, der den veltet. Det var fire passasjerer om bord, men ingen elever fra Andenes skole.

– Heldigvis gikk det bra. Normalt ville en av elevene ved skolen vært med denne bussen, men i dag ble hun kjørt av foreldrene, så det var ingen elever fra Andenes skole som var med bussen, sier rektoren.

Fallvind tok bussen

Frank Karlsen i Boreal opplyser at det var fire passasjerer i bussen som havnet i grøfta på Stave.

– Det gikk veldig bra med passasjerene. Det er kombinasjonen av vind og glatt føre som gir problemer, det var ikke så mye vind på morgenen når vi startet, men en av de fallvindene kom ubeleilig på. Vi har nå kansellert alle avganger på den siden av øya, sier Karlsen.

Han tilføyer at Kjølhågen, som også er vindutsatt, er åpen.

– Når fører er som det er nå med isete veier, er vi føre var. Det er vanskelig å ta stilling til hvordan det er før vi starter på rutene, men vi gjør vurdering før vi legger av gårde. Det gjorde vi for så vidt i mårrest også, men det var ei feil vurdering av oss og vi skulle ikke kjørt, sier Karlsen.

Veistrekningen på Stave ligger utsatt til, og kombinasjon av glatt føre og vind førte til trafikkuhellet. Foto: Synne Meland

Bussen står i grøfta på strekka der det skjedde, og blir tatt opp med bilberging i løpet av dagen, ifølge Karlsen.

– Passasjerene som var om bord ble fraktet videre på annet vis. Det er jo beklagelig at passasjerer skal oppleve noe sånt som dette, sier han.

– Været er en ting, også er det beskaffenheta på veiene. Det er mange aktører som skal være på veiene når det er dårlig vær, på lik linje med oss, sier Karlsen.

Mer ekstremvær

Busselskapet Boreal merker at det blir mer ekstremvær.

– Det blir bare flere og flere innstillinger sånn været utvikler seg. Det er mer ubestemte vindretninger enn før, det blåser fra andre retninger enn tidligere, og det har endra hele mønsteret i forhold til de erfaringene sjåførene har, sier Karlsen.

– Forholdene har endret seg for vindmønsteret på mange steder, så det vi nå erfarer er nytt. Det er trasig at det skal gå på bekostning av folk og buss, sier Karlsen.

Han forteller at Boreal i større grad må bruke «føre var-prinsippet».

– Vi har en god dialog med skolene, og de ser den problemstillingen, sier han.

– Har god dialog

Rektor ved Andenes skole, Sveinung Ellingsen gjorde fredag morgen en runde for å få oversikt og være sikker på at alle er kommet.

– Det kan være at noen elever på Bleik gikk hjem siden bussen var såpass forsinket. Vi har hatt kontakt med busselskapet og har en god dialog med dem, sier Ellingsen.

– Skjer dette ofte, at skolebussen blir forsinket?

– Det er klart, busselskapet er mer forsiktig nå enn de var for noen år siden. Og kombinasjonen av vind og glatt føre er noe man skal ta på alvor. Det hender at busselskapet ringer og sier i dag kjører ikke bussene, sier Sveinung Ellingsen.

– Men vi har heldigvis veldig god oversikt over elever, hvor de bor og hvilken buss de tar, slik at vi informere veldig greit til lærere og foreldre. På vestsida har vi 23 elever som er bosatt på Bleik, og ei fra Stave, sier Ellingsen.

Det er i år 290 elever ved Andenes skole, og det er første året skolen har færre enn 300 elever.

– De aller fleste bor på Andnes og Toften, i tillegg til noen på Breivik, Saura, Sellevoll og Dverberg.

Blir sendt hjem tidligere

Flest elever ved Risøyhamn skole ble rammet av bussproblemene.

– Vi ble oppringt før klokken halv åtte på morgenen av Boreal som fortalte at bussene på yttersida, fra Nordmela, Nøss, Bø og Bjørnskinn til Risøyhamn var innstilt på grunn av dårlig vær og glatt føre, sier rektor ved Risøyhamn skole, Brita Gregersen.

Fredag formiddag fikk skolen beskjed om å sende elevene hjem med rutebuss.

– Det gjelder de elevene som skal på innersida av øya, til Åse og Dverberg, de må dra hjem med rutebuss ti på to på grunn av at man ikke sender busser fra Andenes og hit, fordi der er glatt og mye vind, sier hun.

Gregersen sier at om rutebussen etter at den har sluppet av alle elevene fortsetter til Andenes, er avhengig av føret.

– Det har vært litt redusert med elever i dag og vi må sende de hjem tidligere enn vanlig på grunn av dette, sier Gregersen.