I et innlegg i sosiale media minner Robert Golinski om viktigheten av å bruke bilbelte i buss. Forrige fredag morgen tok fallvind en av bussene til Boreal, som på Stave havnet i grøfta, der den veltet. Golinski skriver dette på Facebook: «Anbefaler alle å bruke bussbelte. Det kan faktisk redde deres liv og andre sitt. Æ satt i denne bussen da den tippa. Eneste som fikk meg til å ikke slå meg hardt, var bussbelte! Og utrolig stor takk til bussjåføren som ba oss på bussen om å ta på beltet.»

Golinski er elev ved Andøy videregående skole, og han forteller at det var en skremmende opplevelse da bussen veltet.

– Det var ikke noen god følelse, nei. Vi kjørte på langstrekka. Så kom vinden og tok bussen så den fløy i grøfta. Vi rakk ikke å reagere, det gikk veldig fort, og det var bra beltet holdt oss fast eller hadde vi blitt skadd. Bussjåføren var kjempeflink, roser Golinski.

16-åringen sier at han alltid har visst at det er viktig å bruke bilbelte, men at han ikke alltid har vært like flink til å bruke det.

– Bussjåføren anbefalte oss å ta på beltet, siden det var fryktelig glatt på veien. Jeg kjenner sjåføren, og tenkte at jeg skulle høre på han. Etter ei stund rista bussen litt, og plutselig var vi i grøfta. Det er ingen god følelse å sitte i en buss som tipper, sier han.

Ble hengende i lufta

Robert Golinski satt med setet i bakover lent posisjon i det bussen veltet.

BILBELTE: Robert Golinski anbefaler bilbelte.

– Jeg klarte å holde meg litt fast i det andre setet og i beltet, men hang i lufta. Det er ingenting annet enn et belte som kan hjelpe når du blir kastet rundt. Venninna mi ropte fordi hun ble vettskremt. Jeg tok det egentlig ganske rolig. Jeg tenkte bussen har velta, sier 16-åringen.

– Etter at vi hadde veltet kom det to biler til som hjalp oss. Vi satte oss inn i den ene bilen fordi det var kaldt ute. Etter ei stund kom ambulansen og undersøkte oss, sier Golinski.

Til legevakt for sjekk

Både Golinski og en kompis, som hadde slått da bussen velta, ble sendt til legevakta for sjekk.

– Jeg hadde to forskjellige størrelser på pupillene i øynene. Jeg hadde ikke slått meg særlig, men ambulansepersonellet var redd for at jeg hadde gjort meg noe. Derfor ville man sjekke at alt var i orden. Alt var greit, det var ingen skader på noen. Bortsett fra at vi alle ble vettskremt, sier han.

– Når sånne ting skjer tror jeg det er viktig å holde seg rolig, og se om der er ting man kan hjelpe til med, sier Golinski.

Der var fire personer i bussen, i tillegg til bussjåføren, da ulykken skjedde.

Hadde flaks

Å bruke bilbelte i buss er påbudt, og glemmer du det kan Statens vegvesen skrive ut et gebyr på 1.500 kroner.

– Jeg har aldri opplevd noe lignende før. Jeg hadde egentlig ganske mye flaks, siden jeg satt på høyresiden og ikke den siden av bussen som ble slengt i bakken, der glasset ble knust, sier han.

– Når folk bruker belte så anbefaler man å ikke ha for mye klær på, fordi da reagerer beltet raskere og holder deg fast. Jeg fikk den anbefalingen fra en annen bussjåfør jeg snakket med i etterkant av velten, sier Golinski.

Nå bruker han alltid belte i bussen.

– Da jeg skulle hjem den dagen etter skolen og satte meg i bussen festa jeg både meg selv og sekken i belte, for å være sikker.