– Selve definisjonen av en velferdsprofitør?

– Nei, definitivt ikke. De som bruker det begrepet fortjener selv å bli kalt velferdssabotører. Jeg kan stå for alt vi har gjort. En av fire fikk plass i barnehage da vi begynte. Nå får alle plass. Vi har behandlet de ansatte bedre enn det offentlige, vi har mer fornøyde kunder, og vi har gjort det til en lavere kostnad for samfunnet enn det offentlige har klart.

Alt dette er dokumenterbart, og årsaken er lederskap og nærhet til medarbeiderne. Legg merke til at jeg sier medarbeidere, ikke ansatte.

For eksempel er sykefraværet under halvparten sammenlignet med de offentlige barnehagene.

Tenk at vi ble invitert av SV-Kristin (Halvorsen), vi gjorde jobben, og så skal vi bli takket på den måten.

Benn Eidissen er av den typen intervjuobjekter som prater ivrig og lenge når han brenner for noe. Dette brenner han for. Han er blitt rik, så rik at han i 2016 var både Bodøs og Nordlands største skattyter, med over 12 millioner kroner i personlig skatt i tillegg til selskapets skatt. Det er han stolt av.

– Jeg betalte hver en krone med den største glede, sier han.

Militærtjeneste

Og det startet på en måte på Andøya. Det vil si, forretningsteften, iveren, engasjementet og en viss forretningsdrift, det var han godt i gang med før den tid.

Til Andenes kom han fordi kona fikk lærerjobb på Saura skole. Da var Andenes et bra sted å søke seg til for at 24-åringen endelig skulle få gjennomført den utsatte førstegangstjenesten.

De skulle være der et år eller to. Det ble 14. To år som næringsmedarbeider i kommunen ble avløst av fem år i OSO Consult Andenes AS. Så begynte det man kan kalle et eventyr, Eidissen Consult AS ble startet 1. september 1990.

Først mest konsulentvirksomhet. Finansieringen av Vikingemuseet på Borg i hjemkommunen Vestvågøy var en av de første jobbene. Så ble han mer oppmerksomhet på barnehager. Drevet av et ønske om å få plass til egne barn, ble han styreleder i Andungen barnehage.

Etter hvert begynte han å se at dette kunne man gjøre forretning av, og han kjøpte sin første kommersielle barnehage i 1995, syv år etter at han kom inn i bransjen. Deretter bygde han fire barnehager i Tromsø og det hele var i gang.

Han startet Private Barnehagers Landsforbund i 1993. Han var daglig leder fram til 1997 da både han og forbundet flyttet fra Andøya til Bodø.

Unik kompetanse

Andungen ble solgt til Anniken Johansen, men det ble raskt kjøpt nye mange steder i landet. Da han solgte seg ut i 2016, eide han sammen med investeringspartnerne over 200 barnehager i fire land i tillegg til noen sykehjem.

– Hvorfor et spesielt hjerte for Andøy?

– Fenomenal natur og trivelige folk. De to eldste guttene vokste opp der og ser fortsatt på Andøya som sitt hjemsted. I tillegg er der unike kompetansemiljøer. Rakettskytefeltet, flystasjonen og ikke minst Lenonhard Nilsen og Sønner. Tenk, de er verdensledende på tunneldrift.

AIL, Glimt og Sundby

– Men hvorfor sponser du AIL, som nå tross alt er langt hjemmefra?

– «Payback time». Barna mine ble trent i flere idretter, og jeg var full av beundring over de mange som jobbet på dugnad i AIL.

Jeg synes alle som er så heldig at de gjør det bra har en moralsk forpliktelse til å gjøre noe mer enn bare å betale den pålagte skatten.

Jeg sponser Niklas Dyrhaug og Martin Johnsrud Sundby. Under ski-VM i Lahti bodde jeg sammen med foreldrene til Didrik Tønseth og Niklas Dyrhaug. Det var stort å oppleve gleden da stafettlaget tok gull, og alle fire og Tor Arne Hetland kom til huset vi leide og dusjet og slappet av før seiersseremonien om kvelden.

Jeg synes det er hyggelig og artig å sponse, og jeg engasjerer meg alltid, ikke bare sender penger. Dermed gir sponsingen meg mye. For eksempel snakker jeg mye med langrennsløperne både før og etter løpet. For eksempel er jeg med når Niklas Dyrhaug arrangerer motbakkeløp i hjembygda Tydal.

Våt front

Benn Eidissen er styreleder i Hvalsafari og styremedlem Norlandiahallen. Da legges alltid møtene til fredager, av den enkle grunn at det er møtedagen for «Våt front». De samles hver fredag i badstua. Benn begynte å gå der da han bodde på Andenes, og har fortsatt å være der så ofte han kan. Basseng, badstu og god mat og en øl etterpå. Forresten det blir gjerne noen flere øl og noen akevitt også.

– Et utrolig godt sosialt miljø i «Våt front, og injurielovgivningen er opphevet. Ingen tar seg nær av det om blir sagt til hverandre.

Da Eidissen Consult feiret sitt 25-årsjubileum på Andenes i 2015, var Malvin og Frode Nilsen blant de inviterte. Det ble starten på et samarbeid på eiersiden i Rana Gruber og et gruveprosjekt på Grønland. En ny bransje for Eidissen, men han har hatt stor sans for LNS helt siden han kom til Andøy på 80-tallet.

Glimt-helter

Han har også sans for Bodø/Glimt, der han også er inne som sponsor. Flere ganger i uka legger han lunsjen til Aspmyra der flere gamle helter samles daglig.

– De gjør noe jeg dessverre ikke har tid til, de jobber både 20 og 25 timer dugnad i uka for klubben de er glad i. Mange av spillerne kommer også ofte innom.

– Og etter tap forteller du at det er ikke dette du har betalt for?

– Nei, når man er glad i klubben, så støtter man klubben i både gode og onde dager. Men det er mange meninger rundt dette lunsjbordet. Velmenende kritikk kommer fram.

Fra tidligere ekteskap har Benn Eidissen sønnene Lars (36), Stig (34), Jørn (29) og Roar (27) og åtte barnebarn. Han er samboer med Tone-Lise Fische, som bodde på Svalbard i to og et halvt år for cirka 20 år siden. Det gjorde at hun hadde lov å kjøpe hytte på Svalbard. Der er de ofte. Og som Benn sier det. Jeg er stormforelsket i både Andøya og Svalbard.

I flere land

– Hva slags forretninger driver du med nå etter at du har solgt barnehagene?

– Mest eiendom. Har nærmere 300 eiendommer i Norge, Sverige, Finland og Nederland. Det er både barnehager og forretningsbygg, og mye i lag med en eller flere av Roger Adolfsen, Kristian Adolfsen og Even Carlsen.

– Hvorfor har du lykkes så godt?

– Penger er ikke lykken for meg. Det er livet og helsa til mine nærmeste, venner og meg selv. Jeg var døden nær da jeg var på en båt der det ble full fyr på dekk, og vi var fanget i et hav av flammer og røyk ved baugen i et kvarter før de fikk til å slukke.

– Hvordan er det å være så rik?

– Jeg både håper og tror at det har forandret meg lite, om noe i det hele tatt. Men det har gitt meg mulighet til å støtte opp om ting jeg ellers ikke kunne gjort. Og jeg har noe å gi til mine barn og barnebarn, som de forhåpentlig vil bruke til glede for seg og samfunnet, sier Benn Eidissen, daglig leder i Eidissen Consult AS.