– Ingen signaler fra USA om at de er misfornøyde med Evenes

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen avkreftet på høringa at det er noe politisk ønske fra USA at Andøya flystasjon beholdes.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen, med rådgiver Marte Ziolkowski.  Foto: Jenny Dahl Bakken

Andøy

I debatten om Andøya-nedlegginga trekker mange fram behovet for mottak av allierte fly og samarbeid med blant annet amerikansk militære. Hårek Elvenes i Høyre spurte forsvarsminister Frank Bakke-Jensen om det var slik at det var noe ønske fra USA at basen skal beholdes.

– Vi har ikke politisk fått noe signal fra USA om at de er misfornøyde med de planene vi har, tvert imot, de mener det vi gjør er bra og riktig, var Bakke-Jensens svar.

Han understreket riktignok at debatten foregår på mange nivåer, også på et faglig og militært nivå. Det han svarte på, gjaldt det politiske nivået.

– Foreligger det noen avtale med eller ønske fra NATO om at Andøya skal bestå, lurte Arbeiderpartiets Eirik Sivertsen på.

– Det har svevd noen tall i lufta om et NATO-vedtak om investeringer på Andøya. Det er fra 2013, før vi gjorde vår vurdering. NATO dikterer ikke hvor vi skal bygge våre baser. Vi er i dialog med dem i hvordan de eventuelt kan bruke infrastrukturen vi har, og hvordan de kan medfinansiere infrastruktur i Norge, var Bakke-Jensens svar, som også la til:

– Avtaler framforhandles i henhold til nasjonale planer. Vårt planverk ligger til grunn for avtalene. Eventuelle avtaler for framtida vil bli i henhold til langtidsplanen, planene vi har og behov for alliert støtte, sier han.