Andværing fotograferte søppel og vant 1.premie i fotokonkurranse

Espen Bergersen hevdet seg i Nordic Nature Photo Contest, som er i regi av tidskriftet Natur og Foto.

Espen Bergersen har drevet med naturfotografering siden han var 12-13 år.  Foto: Privat

Andøy

– Konkurransen er faktisk den eneste naturfoto-konkurransen i Norden, så det er klart det er stas å vinne, sier han til VOL.

Prisutdelingen fant sted i Oslo Konserthus søndag.

Avgjørende detalj

Bergersen, som kommer fra Andenes, men bor på Kvaløya i Troms, vant i klassen "Truet Natur" med et fotografi som viser resultatet av to timers strandrydding. Midt i bildet, omgitt av pittoresk natur, ligger en solid haug med innsamlet strandsøppel. Nede i høyre hjørnet, springer en liten gutt, bærende på en gul ball.

– Bildet har fått mye skryt, men uten guttens medvirkning i bildet hadde jeg neppe vunnet. Det var nok prikken over i'en og gir en dypere mening, fordi bildet da handler om fremtiden til ungene våre, forhåpentligvis uten så mye plast i havet, en fremtid som vi voksne skal sørge for bli god, sier han.

Med dette bildet av strandsøppel, vant Espen Bergersen førstepremien i klassen "Truet Natur" i fotokonurransen "Nordic Nature Photo Contest".  Foto: Espen Bergersen

 

Timelapse

Bakgrunnen for at bildet i det hele tatt ble noe av, var at Bergersen skulle lage en liten film av strandryddingen.

– Vi var flere voksne og noen barn som bestemte oss for å samle sammen søppel. Planen var å lage en såkalt timelapse der det stadig ble lagt på mer søppel og hvor man gradvis kunne se utviklingen. Og det var i forbindelse med denne timelapsen at kamera fanget bildet, da en av ungene plutselig sprang ned i i fjøra for å hente en gul ball, forklarer naturfotografen.

3.- og 4.plass

Andværingen gjorde seg også gjeldende i to andre kategorier og fikk både en 3.- og 4.plass. I fuglekategorien fikk han delt tredjeplass for bildet av en toppskarv i snøvær, mens det ble delt 4.plass i klassen for kreative bilder. I sistnevnte kategori var motivet sildegarn og måker, i skjønn forening.

Dette bildet av en toppskarv i snøvær, gav Bergersen en fin 3.plass i fotokonkurransen.  Foto: Espen Bergersen

 

– Jeg har jobbet mye med å ta bilder av sjøfugler. Målet med bildet var nettopp å få frem snøværet, og da var det avgjørende med en svart bakgrunn. Jeg tok bildet av skarven inne i en hule. Lyset traff rett og jeg fikk frem både fjærprakt og uttrykket til fuglen. Med den svarte bakgrunnen kommer også snøen tydeligere frem enn den hadde gjort dersom bakgrunnen var hvit, forklarer Bergersen.

Brukte drone

Bildet av sildegarn og måser er tatt med drone, men motivet er ikke så opplagt ved første øyekast.

– Det er et litt kreativt og annerledes bilde som er tatt med lang lukkertid. De hvite strekene på bildet er måser, noe som ikke er så lett å se, sier han.

For øvrig var det ny deltakerrekord under "Nordic Nature Photo Contest" i år, med til sammen 4.800 påmeldte bilder som ble knipset av til sammen 375 fotografer.

Bildet av sildegarn og måker fikk en delt fjerdeplass i fotokonkurransen.  Foto: Espen Bergersen

 

Vil formidle naturen

37 år gamle Bergersen, som til daglig jobber som ingeniør innen oljenæringen, har fotografert siden han var 12-13 år. Fotograferingen har etter hvert blitt en deltidsjobb.

– For meg handler fotografering om å formidle den fantastiske naturen vi bor midt i, og gjerne på en kreativ og leken måte. Jeg har min måte å arbeide på, men synes det er vanskelig å si om bildene mine har en spesiell signatur. Men jeg er perfeksjonistisk av meg og er opptatt av at det jeg legger ut er av høy kvalitet. Jeg er for eksempel nøye på at jeg ikke legger ut flere bilder av et motiv, fordi det ofte blir kjedelig, understreker han.

Drømmer stort

Bergersen har deltatt i flere fotokonkurranser tidligere og har sågar også vunnet andre priser. Det ultimate målet hans er å klatre høyt på resultatlistene i den prestisjetunge konkurransen "Wildlife Photographer of the Year", som går av stabelen i England hvert år.

– Jeg har sendt inn bilder tidligere og har vært blant de 4.000 beste. Men siden det blir sendt inn flere titalls tusen bilder hvert år, er nåløyet trangt. Jeg kommer uansett til å fortsette å sende inn, så får vi se, sier Espen Bergersen.