Det sa Odd Roger Enoksen fra Andøya Space Center da Nordland fylke og Andøy kommune arrangerte et mulighetsseminar på Grand Hotell i Oslo onsdag ettermiddag.

Enoksen var opptatt at det finnes flere konkurrenter i Europa som allerede er godt i gang med lignende prosjekter, og at det derfor er viktig å komme raskt i gang for å ligge foran i konkurransen på dette området. Det er om å komme i gang så raskt som mulig, mente han.

Kapital

Kapitalen som må til for å bygge en nytt rakettsenter på Andøya, må nødvendigvis ikke komme fra Staten alene, mente han. Det kom også fram at kanskje mye av kapitalen til investeringer må komme via statsbudsjettet, mens private aktører som Kongsberg og andre kan være aktuelle investorer fra det private kapitalmarkedet.

Sikkerhet en utfordring

Enoksen sa at han er overbevist om at et senter for oppskyting av mindre satellitter har meget gode mulighet ut fra geografien på Andøya og områdene rundt. Samtidig kom det fram at et senter for utskyting av et stort antall raketter med små satellitter vil øke risikoen ved slike oppskytinger. Dette omfatter både Andøya kommune, de nære områdene rundt og sjøområdene utenfor.

Må endre lovverket

Enoksen tok blant annet for seg problemstillinger rundt sikkerhet for et nytt senter for utskyting av små satellitter. Han sa blant annet at Andøya vil være sikrest blant de sentrene som er under vurdering i Europa. Årsaken er åpenbar, mener han, og slår fast at havområdene utenfor Norge har langt færre skip innen sjøtrafikk enn andre aktuelle steder der man planlegger konkurrerende anlegg.

Rakettskyter har ansvaret

I dag er det slik at den som skyter opp raketter i Norge også er ansvarlig for eventuelle skader som måtte oppstå. For eksempel om en oppskyting feiler og både rakett og satellitt faller mot jorden igjen. Hvem skal betale for det? Slike scenario gjør at det norske lovverket på dette området må endres, sa Enoksen.

– Jeg forutsetter at det kommer endringer på dette området, sa Enoksen under mulighetsseminaret.

Trenger utvikling

Hans beste argument for etableringen er at Norge trenger en slik utvikling innen romfart, mener han. Foreløpig finnes det ikke et eneste oppskytingsfelt for små satellitter i Europa. Det er imidlertid flere land som tenker i de samme baner som Andøya. Det er derfor viktig å komme raskt i gang på Andøya, sa han.

– For øvrig ser jeg ikke så mange utfordringer og problemer, men mange gode muligheter for landet, sa Enoksen.

Andøya Space Center, tidligere Norsk romfartssenter, har siden etableringen i 1962 skutt ut over tusen raketter fra Andøya. Arbeidet er basert på lokal kompetanse hvor man har bygd stein på stein. I løpet av de ti siste årene er det investert en kvart milliard i senteret, som eies 90 prosent av Næringsdepartementet og ti prosent av Kongsberg.

Ny rakett skal testes

– North Star Rocket Family er vitenskapelige raketter som vi skal teste til høsten. Forhåpentligvis kan dette bli raketten for å sende mindre satellitter ut i rommet. Jeg er veldig spent på hvordan dette vil gå, sa Enoksen til forsamlingen i Oslo.

To alternativer

Andenes ligger litt for nær dagens utskytingsfelt når rakettene blir større. Derfor ser man nå på to alternativer som er sikrere. Disse ligger lengre sør og på vestsiden av Andøya.

– Konsekvensutredningen for disse områdene vil være klar i 2019. Da må vi også være klare til å starte investeringer kort tid etter dette. Den første oppskytingen av slike raketter vi her snakker om, håper jeg skal komme allerede i 2020, men det skal stå hardt. Vi skal imidlertid gjøre det vi kan for å få det til, sa Enoksen.