Lena og Harald Fodstad har i mange år vært veterinærer i Andøy. Nå går de av med pensjon. Arbeiderpartiet, Andøylista, Venstre og Miljøpartiet de grønne vil nå sikre at det fortsatt er veterinær i Andøy.

– Når Lena og Harald Fodstad nå går av med pensjon trodde «alle» at Andøy ville få sitt behov for veterinære tjenester dekket fra Sortland. For denne tjenesten måtte Andøy kommune ha betalt 125.000 kroner. Dette ville ha dekket behovet for veterinære tjenester på dagtid, heter det i interpellasjonen.

Men veterinær Inger Anne Hovind Frøysedal vil etablere seg som veterinær i Andøy.

– Dermed fortsetter tradisjonen med egen veterinær, og kommunen slipper å kjøpe tjenesten fra nabokommunen, heter det i interpellasjonen.

Færre bønder

De fire partiene peker på at det er blitt færre bønder som driver med husdyr i Andøy og at det svekker næringsgrunnlaget for en veterinær.

– Det vil derfor være på sin plass å yte et kommunalt tilskudd, lik det som kommunen likevel måtte ha betalt, skriver de fire partiene.

Finansiering

De fire partiene viser til at Andøy kommune får 45.000 kroner i tilskudd fra staten til veterinærtjenesten i kommuner med lite næringsgrunnlag for veterinærene.

– Disse midlene er det naturlig å la gå til å delfinansiere et kommunalt tilskudd, slik at det blir behov for 80.000 kroner som kommunal bevilgning i tillegg til de 45.000 kronene fra fylkesmannen, skriver de fire partiene, som vil hente kommunens andel fra disposisjonsfondet.

Kommunestyret

Kommunestyret i Andøy møtes 26. februar. Interpellasjonen vil trolig bli tatt opp til debatt der.

Når en interpellasjon behandles, kan alle i kommunestyret delta i debatten, i motsetning til spørsmål der bare spørsmålsstilleren og ordføreren kan delta.