Det var Andøylistas John Helmersen som tok opp saken i en interpellasjon. Han viste til at Stortinget skal behandle saken om EUs tredje energimarkedspakke i mars. Mange frykte at Norge gir fra seg suverenitet over kraftressursene dersom vi blir med i ACER.

– Norge skal ha møterett i Acer, men ingen stemmerett. I dag bestemmer vi i Norge selv over våreenergiressurser, slik at spørsmål om for eksempel priser, hvem vi skal selge til, etablering av nye kabler og kraftstasjoner, uttak av vannmagasiner med mer hører inn under norsk suverenitet. Vedtas forslagene overføres den suvereniteten til EU, skriver Helmersen i interpellasjonen, der han ber ordføreren ta stilling til saken.

– Er ordføreren enig i at norsk tilslutning til Acer betyr en uønsket svekking av nasjonal kontroll over forvaltningen av våre energiressurser som krever at reservasjonsretten i EØS-avtalen nå benyttes, spurte Helmersen.

Helmersen ba også ordføreren om å slutte seg til en uttalelse i saken. Uttalelsen er gjengitt helt til slutt i saken.

– Gir ikke fra oss retten

Solsvik delte imidlertid ikke Helmersens syn på saken.

– Dette er en svær sak. Norge kan ikke isolere seg fra det europeiske kraftmarkedet. VI forholder oss allerede til dette gjennom eksiterende avtaler og EØS-avtalen. Det er ikke rett at EU kan frata et land retten til egen kraft. ACER skal løse tekniske tvister og sørge for et mer effektivt marked. Jeg kan ikke gi min stemme til en uttalelse som ikke beskriver teamet på en mer utfyllende måte. VI gir ikke fra oss retten til egen kraft, sa Solsvik.

– Må ikke være naive

Senterpartiets Knut Nordmo advarte mot å være naive.

– Kraft er gjort om til en handelsvare og er ikke lengre et verktøy for å skaffe Norge konkurransekraft. ACER er et system som skal sikre Europa tilgang til strøm, og det ligger en agenda under som ikke vil være til gunst for norske interesser. Dynamikken i systemet er slik at over tid vil bidra til at man mister litt av styringa. Det er jeg sikker på vil skje, sa Nordmo.

– Ikke bra for miljøet

Venstres Karl Rasmus Dahle mente at problemet er de nye utenlandskablene fra Norge.

– Resultatet av dem er at kraftprisen går opp og at man taper arbeidsplasser i industrien. Kablene gjør også at man må ha såkalt effektkjøring i vannkraftverkene, og det vil ha negativ betydning for liv og artsmangfold i vassdragene. Derfor må man utrede konsekvensene av utenlandskablene for liv, klima og lokalsamfunn, sa Dahle.

Selv om ordføreren ikke ville støtte uttalelsen fra Helmersen, valgte kommunestyret å gjøre det. Med 13 stemmer ble uttalelsen vedtatt. 10 stemte mot, noe som vil si Høyre og Frp.

Her er uttalelsen i sin helhet:

Stortinget må si nei til suverenitetsavståelse og norsk tilslutning til EUs energibyrå

Stortinget skal i mars 2018 behandle forslag der regjeringa innbyr til å gjøre Norge til deltaker i det indre marked for energi i EU.

I korthet er det et spørsmål om Norge skal overføre sin nasjonale bestemmelsesrett over våre energi- og gasskraftressurser til et nyopprettet EU organ som heter Acer (Agency for the Cooperation of EnergyRegulators).

Vannkraften har vært grunnlaget for utviklinga av Norge som industrinasjon siden tidlig på 1900-tallet. Rimelig, rein og fornybar vannkraft har gjennom norsk konsesjonslover vært et industripolitisk virkemiddel for etablering og utvikling av industriarbeidsplasser og industrisamfunn i store deler av landet, også i Nord-Norge.

Ensidige «forutsetninger» fra Stortinget om hvordan «energimarkedspakken» skal forstås i framtida, er ikke bindene for EUs organer, uten at dette blir formuleringer som EU selv eksplisitt tar inn i sitt regelverk. Energiunionen vil være i kontinuerlig utvikling og stadig mer av energipolitikken vil bli avgjort på overnasjonalt unionsnivå.

Andøy kommunestyre finner ikke at regjeringa har foretatt nødvendige vurderinger og konsekvensanalyse for implementering i norsk lov- og regelverk av EU-forordningene om grensekryssende handel med elkraft og tilslutning i Acer. Derimot foreligger det fra ulike faglig- og politisk hold sterke motforestillinger til dette – i hovedsak om:

  • Avgivelse av nasjonal politisk råderett over energikildene og nasjonal energipolitikk;

  • Tap av konkurransekraft og grunnlag for norsk kraftkrevende industri ved at våre komparative fortrinn på energisektoren utlignes i et EU-styrt marked;

  • Generelt høyere priser på el-kraft som rammer både vanlige forbrukere, industri og andre virksomheter i privat og offentlig sektor;

  • Negative miljøkonsekvenser ved såkalt effektkjøringer i vannkraftverkene

Stortinget må derfor nå si nei til myndighetsoverføring til EU/Acer ved å benytte reservasjonsretten som er nedfelt i EØS-avtalen.

Om det er Stortingets ønske å avgi suverenitet, så må saken behandles i henhold til grunnlovens §115 om suverenitetsavståelse, der det kreves ¾ flertall for at et vedtak skal være gyldig.

Andøy, 21.02.2018

for Andøylista

John Helmersen

gruppeleder